Udaljavaju Srbiju od Rusije, a to je štetno za nas

Izvor: B92, 27.Jun.2023, 09:04

"Udaljavaju Srbiju od Rusije, a to je štetno za nas"

Ekspert za evropske integracije Taulant Krieziu istakao da cilj liberalnih demokratija da sebi približe Srbiju i udalje je od Rusije, nanosi štetu tzv. Kosovu.

Krieziu je naglasio da je cilj Kosova priznanje nezavisnosti od strane Srbije.

"Kosovo je konstruktivno. Imamo Ohridski sporazum iz februara, a zatim i Plan implementacije i tu su manje-više određene konture kako će se regulisati odnosi Kosova i Srbije", rekao je on.

"Zahtev Kosova je bio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jasan, naš problem sa Srbijom će biti zatvoren kada Srbija prizna Kosovo de jure kako je predviđeno Poveljom Ujedinjenih nacija. Onda uzmite u obzir dinamiku razvoja događaja sa Ukrajinom i invaziju koju je Rusija tamo napravila. Naneo nam je štetu cilj liberalnih demokratija da Srbiju približe sebi, ne dozvoljavajući tako da bude pod uticajem Rusije. I to mora biti jasno rečeno", istakao je.

Dodao je da je predsednik SAD Džo Bajden bio jasan da se priznanjem nezavisnosti mora rešiti pitanje tzv. Kosova i Srbije.

"Čak je i predsednik Bajden bio nepokolebljiv da sporazum treba da se reši priznanjem, kao i Šolc. Postoji rezolucija Evropskog parlamenta koja govori o pravno obavezujućem sporazumu koji sadrži priznanje. I sada je postignut dogovor o Osnovnom sporazumu koji govori o normalizaciji, koji je bio kopija Osnovnog sporazuma između dve Nemačke iz 1972. godine", dodao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.