Učinili smo sve što je od nas zahtevano

Izvor: RTS, 11.Jun.2013, 18:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Učinili smo sve što je od nas zahtevano

Zatražiću od premijera Italije Enrika Lete da pomogne Srbiji u evropskoj integraciji, rekao vicepremijer Aleksandar Vučić, uoči posete Rimu. Učinili smo sve što je od nas zahtevano po pitanju Kosova, borimo se protiv korupcije i radimo na reformama kako bismo popravili ekonomsku situaciju, kaže Vučić i dodaje da ako to nije dovoljno da dobijemo datum, onda neko iz Brisela treba da dođe i objasni srpskom narodu zašto je to tako.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << odbrane Aleksandar Vučić izjavio je da će glavne teme njegove sutrašnje posete Rimu biti dalje jačanje inače odličnih ekonomskih odnosa Italije i Srbije, podrška procesu evropskih integracija Srbije i jačanje saradnje u oblasti odbrane.

"Srbija i Italija imaju odlične odnose, ali mi želimo da ih dodatno unapredimo. Sve su brojnije italijanske investicije (u Srbiji), ali želimo da ih bude još vise", rekao je Vučić u intervjuu agenciji Ansa, uoči posete Rimu gde treba da doputuje večeras.

Vučić će tokom jednodnevne posete Rimu sutra razgovarati sa italijanskim premijerom Enrikom Letom i ministrom odbrane Mariom Maurom.

"Zatražiću od premijera Enrika Lete da pomogne Srbiji u evropskoj integraciji. Očekujemo da krajem juna na samitu EU dobijemo datum početka pristupnih pregovora", rekao je Vučić, ukazujući da je to pitanje direktno povezano sa ekonomskom saradnjom.

Vučić je podsetio na važnu ulogu koju je Italija, a posebno bivši šef diplomatije Franko Fratini, imala u ukidanju viza za građane Srbije, kao i u dobijanju statusa zemlje kandidata.

"Učinili smo sve što je od nas zahtevano po pitanju Kosova, borimo se protiv korupcije i radimo na reformama kako bismo popravili ekonomsku situaciju u zemlji. Ako sve to nije dovoljno da dobijemo datum, u redu, ali onda neko iz Brisela treba da dođe i objasni srpskom narodu zašto je to tako", rekao je Vučić.

On je rekao da bi dobijanjem datuma za početak pregovora s EU "moglo da se investitorima pokaže da je Srbija na dobrom putu ka Uniji i da neće biti povratka unazad".

"Zahvaljujući Fijatu, ali i brojnim drugim, malim i velikim italijanskim preduzećima - poput Benetona, Kalcedonije, uskoro i Geoksa - Srbija izvozi u Italiju više nego u Nemačku", rekao je Vučić koji će se sutra u Rimu sastati i sa grupom italijanskih preduzetnika.

Vučić je kazao da se očekuje da će značajan broj italijanskih firmi, koje sada rade u drugim zemljama, doći i u Srbiju jer ona garantuje "veoma stabilne i povoljne uslove poslovanja, počevši od olakšanih birokratskih procedura do skraćenog roka za dobijanje dozvola".

Još jedna važna tema razgovora u Rimu biće saradnja dve zemlje u oblasti vojske i odbrane. "Mi želimo da ojačamo tu saradnju. Imamo odlične odnose kako na bilateralnom planu, tako i u okviru programa NATO Partnerstvo za mir", kazao je Vučić.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić:Srbija učinila sve, očekuje podršku Italije

Izvor: Politika, 11.Jun.2013

BEOGRAD – Prvi potpredsednik Vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija sve učinila kako bi dobila datum za otpočinjanje pregovora sa EU i da će u sutrašnjem razgovoru od italijanskog premijera Enrika Lete zatražiti da pomogne Srbiji u evropskim integracijama...„Učinili...

Nastavak na Politika...

Vučić: Zar nismo učinili dovoljno

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 11.Jun.2013

Ako sve što je Srbija učinila nije dovoljno za datum, onda neko iz Brisela treba da dođe i objasni srpskom narodu zašto je to tako, kazao je potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić agenciji Ansa, uoči posete Rimu. "Učinili smo sve što je od nas zahtevano po pitanju Kosova, borimo se protiv...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.