Učestali napadi na imovinu Srba na KiM

Izvor: RTS, 14.Jan.2018, 20:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Učestali napadi na imovinu Srba na KiM

Četiri napada na imovinu srpskih povratnika u opštinama Klina i Istok na Kosovu i Metohiji za sedam dana. Zapaljeno je preko 1.000 bala sena i slame, oštećena jedna štala. Počinioci nisu otkriveni. Kancelarija za Kosovo i Metohiju osudila je napade i zatražila popis uništenih dobara da bi porodicama nadoknadili štetu.
U domaćinstvu Snežane Dubić i njenih sinova plamen je ugašen, ali još >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << tinja. Letina je potpuno izgorela, a sa njom i gotovo čitav krov štale.

"Bilo je 480 bala slame, unutra muzilica, štala izgorela, plevna, svinjac, sve. To što sam imala, što sam se mučila. Kravu sam pomerila i svinje, i kerovi bili isto tu", kaže Snežana Dubić iz sela Suvi Lukavac.
Požar u domaćinstvu Dubića podmetnut je sinoć. Policija je izvršila uviđaj a vatrogasci su stigli sa zakašnjenjem. Dubićima su letinu palili i pre tri godine, a traktor ukrali odmah pošto su se vratili. Od sinova Snežane Dubić niko ne radi.
"Jedino tako možemo da preživimo, od te stoke i poljoprivrede. I to ne daju da radimo na miru. Ne znamo kako ćemo sada, da nastavimo dalje. Nemamo gde", priča  Žarko Dubić.
U Suvom Lukavcu je pre tri dana napadnuta imovina i Milorada Dubića i to nije prvi put.
"Šest i po godina su mi uzeli dve krave, pa su mi zapalili skoro 1.000 bala sena. I sada mi zapalili, a nikome nisam učinio loše. I ovde života nema. Nemam kud, da sam mlađi malo – sutra bih pobegao", kaže Milorad Dubić.
Za sedam dana četiri napada u krugu od pet kilometara. Nisu jedini.
"Osamnaest traktora je ukradeno. Obijeno je 20 i više kuća, neke čak i po dva puta. Poruka je jasna, niste dobrodošli, ne treba da budete tu gde jeste. Ali niko od ovih povratnika nije došao sa namerom da nekom zasmeta, niko nije načinio problem. Policija ne kaže ništa, nijedan slučaj nije otkriven. Daleko od toga da u toj policiji nema sposobnih ljudi", napominje Milorad Dubić iz Suvog Lukavca. 
Povratanici u Klini i Istoku, a ima ih oko 1.500 u 16 sela, smatraju da intervencijom centralnih i lokalnih struktura kosovske vlasti napadi mogu brzo da prestanu a time muke povratnika.
Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju su zatražili popis uništenih dobara kako bi oštećenim porodicama nadoknadili štetu. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.