Ubistva novinara na Kosovu pred Skupstinom Evropke federacije novinara

Izvor: NoviMagazin.rs, 06.Jun.2018, 10:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ubistva novinara na Kosovu pred Skupstinom Evropke federacije novinara

Skupština Evropske federacije novinara danas će u Lisabonu odlučivati da li usvojiti rezoluciju o istragama ubistava novinara na Kosovu, iza koje su stali Udruženje novinara Srbije (UNS), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Asocijacija novinara Kosova (AGK) i Sindikat novinara Srbije (SINOS), saopštio je UNS.

Kako se navodi, Skupština bi usvajanjem Rezolucije zatražila efikasnu istragu ubistava i kidnapovanja 14 srpskih i albanskih novinara i medijskih radnika na >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Kosovu u periodu od 1998. do 2005. godine.

Konkretno se traže brže i efikasnije istrage otmice novinara Đura Slavuja i Ranka Perenića, ubistva Afrima Malićija, Envera Maljokua, Aleksandra Simovića, Krista Gegaja, Momira Stokuće, Šefkija Popova, Džemailja Mustafe, Bekima Kastratija i Bardulja Ajetija, nestanci Ljubomira Kneževića i Marjana Melonašija i kidnapovanje Mila Buljevića.

Rezolucijom se traži da EULEKS misija i Ujedinjene nacije sprovedu odluke Savetodavne komisije Ujedinjenih nacija za ljudska prava u kojima se traži rešavanje slučajeva ubistava i kidnapovanja novinara i medijskih radnika od dolaska UNMIK i obeštećenje porodica.

Traži se da tužioci iz Beograda i Prištine sarađuju u slučajevima ubistava i kidnapovanja novinara i medijskih radnika na Kosovu u periodu od 1998. do 2005. godine, kao i da o rezultatima redovno obaveštavaju javnost.

Takođe, traži se i da mandat kosovskog Specijalnog suda za ratne zločine obuhvati i slučajeve ubijenih i nestalih novinara i medijskih radnika, kao i da se ;u Prištini formira Komisija za istraživanje ubistava i kidnapovanja novinara i medijskih radnika na Kosovu od 1998. do 2005. godine koja bi u svom sastavu imala novinare.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Hoće li biti rezolucije za ubistava novinara na Kosovu?

Izvor: B92, 06.Jun.2018

Skupština Evropske federacije novinara danas u Lisabonu odlučuju da li će usvojiti rezoluciju o istragama ubistava novinara na Kosovu...Iza te rezolucije su stali Udruženje novinara Srbije, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Asocijacija novinara Kosova i Sindikat novinara Srbije, saopštio je...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.