Izvor: Politika, 16.Jan.2014, 21:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ubijen odbornik SLS u Kosovskoj Mitrovici

Beograd, Priština i međunarodna zajednica osudili ubistvo Dimitrija Janićijevića (35), a Ivica Dačić ponudio i pomoć Srbije Euleksu i Kforu u istrazi

Kosovska Mitrovica – Dimitrije Janićijević (35), odbornik u Skupštini opštine Kosovska Mitrovica, koji je mandat dobio na lokalnim izborima kao kandidat Samostalne liberalne stranke, ubijen je pola sata iza ponoći ispred svoje kuće u Ulici rudarske čete u severnom delu Kosovske Mitrovice.

U Janićijevića >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je po izlasku iz vozila pucalo za sada nepoznato lice, koje je najverovatnije ispalilo pet ili šest metaka iz automatskog oružja, a motiv za sada nije poznat.

Kako je za „Politiku” rekao Besim Hoti, zamenik regionalnog direktora kosovke policije, Janićijević je ubijen najverovatnije hicima iz pištolja kalibra devet milimetara i njegovo telo je prebačeno na Institut za sudsku medicinu u Prištini zbog obdukcije.

Ubistvo Dimitrija Janićijevića, koji je bio i kandidat SLS-a u prvom krugu za gradonačelnika severne Mitrovice, osudili su juče i Beograd i Priština, ali i međunarodna zajednica, a premijer Ivica Dačić je ponudio pomoć Srbije Euleksu i Kforu u istrazi.

Istragu o ovom ubistvu sprovodi Euleksova operativna grupa iz Mitrovice zajedno sa kosovskom policijom i tužilaštvom. Irina Gudeljević, portparol Euleksa, za „Politiku” je rekla da misija EU i kosovska policija ulažu sve napore u rešavanju ovog slučaja dodavši da će rezultati autopsije već danas biti poznati.

Ona je apelovala na sve one koji su eventualno bili svedoci napada, ili poseduju bilo kakve informacije o ubistvu Dimitrijevića, da pozovu ili kosovsku policiju ili Euleks.

Janićijević, vlasnik lokala za brzu hranu „Forneti” i otac troje dece, u nekoliko navrata je već bio meta napada, ali počinioci nikada nisu otkriveni. Besim Hoti kaže da je istraga u preliminarnoj fazi prikupljanja dokaza i uzimanja izjava, ali je i slučaj okarakterisao kao teško ubistvo, a kada je u pitanju motiv, naveo je da se slučaj može povezati sa nekim događajima iz prošlosti.

Naime, po rečima zamenika regionalnog direktora kosovske policije, na Janićijevićev lokal u centru severne Kosovske Mitrovice nepoznate osobe su pucale i ranije, a jednom mu je ispred lokala bila bačena i bomba. Prošle godine je ispod njegovog automobila u blizini lokala „Forneti“ bio postavljen eksploziv.

Zasedao je i Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica gde je doneta odluka da dan sahrane ubijenog Janićijevića bude dan žalosti u Kosovskoj Mitrovici, a u saopštenju Privremenog organa izražava se najdublje i najiskrenije saučešće porodici ubijenog Janićijevića.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju zahteva od Euleksa i Međunarodne zajednice da hitno rasvetle zločin i vinovnike privedu pravdi, a u saopštenju navodi da je „pronalaženje zločinaca imperativ kako bi se građanima Kosovske Mitrovice i cele pokrajine obezbedili bezbednost i sigurnost”.

Samostalna liberalna stranka najoštrije je osudila ubistvo svog člana i porodici uputila saučešće, uz naznaku da se pozivaju nadležni da u najkraćem roku pronađu i kazne počinioce „ovog kukavičkog čina“.

I građanska inicijativa Srpska osudila je ubistvo Janićijevića i zatražila hitnu reakciju međunarodnih organa u pronalaženju počinilaca, kao i razotkrivanje motiva ovog gnusnog zločina.

Oštre osude stigle su i od šefice Administrativne kancelarije kosovske vlade u severnoj Kosovskoj Mitrovici Adrijane Hodžić, iz kabineta predsednice Privremene samouprave u Prištini Atifete Jahjage, a i Samuel Žbogar, specijalni predstavnik EU na Kosovu i Metohiji, traži da se ovaj slučaj što pre reši, uz izraze saučešća porodici Janićijević.

B. Radomirović

----------------------------------------------

Dačić: Ubistvo Janićijevića narušava mir

Ubistvo srpskog odbornika i kandidata Samostalne liberalne stranke za gradonačelnika Kosovske Mitrovice Dimitrija Janićijevića izazvalo je nepodeljenu osudu državnog vrha Srbije, političkih organizacija, prištinskih institucija i međunarodnih zvaničnika.

Premijer Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić ponudio je pomoć Euleksu i kosovskoj policiji u nalaženju počinilaca tog zločina.

Dačić je rekao da ne zna koji su motivi ubistva, ali da taj zločin ima političke posledice. „Ne znam kakve su pobude ni razlozi, niti povodi, ali pošto je reč i o pripadniku političke organizacije, koji je učestvovao na nedavno organizovanim lokalnim izborima, svakako da ima političke implikacije i posledice”, rekao je Dačić novinarima, dodavši da svaki oblik destabilizacije prilika u Srbiji, nasilje i incidenti poput ubistva Janićijevića, prete da naruše mir i bezbednost građana.

Specijalni predstavnik EU na KiM Samuel Žbogar osudio je ubistvo odbornika Skupštine opštine severna Mitrovica i poručio da čitav slučaj treba što pre rešiti. „Kad god je život izgubljen, mi osećamo sažaljenje. Ali u situaciji tako složenoj kao što je sada na severu Kosova, u trenutku kada se formiraju legitimne i demokratske institucije, takvo ubistvo treba osuditi i celi slučaj što pre rešiti”, naveo je Žbogar u saopštenju

Ministar bez portfelja zadužen za KiM Aleksandar Vulin zatražio je od međunarodne zajednice da pronađe počinioce ubistva i takođe ponudio pomoć, jer je ocenio da je udar na život i sigurnost svakog žitelja tog grada, bez obzira na nacionalnost, udar i na dijalog Beograda i Prištine.

I skupština Kosova i Metohije, koju su oformili odbornici raspuštenih skupština opština na severu Kosova, a koju ne priznaje Vlada Srbije, smatra da je ovo mučko ubistvo još jedan udarac na slobodu građana KiM i da je uperen protiv srpskog naroda.

Iz kabineta kosovske predsednice Atifete Jahjage saopšteno je da je zatražila od nadležnih organa da preduzmu sve da bi se rasvetlile okolnosti i motivi tog zločina i da se izvršioci izvedu pred pravdu, a kosovska vlada je ovo ubistvo ocenila kao direktan napad na volju građana severne Mitrovice i protiv uspostavljanja reda, mira i legitimnih institucija u tom delu Kosova.

Vest o ubistvu Janićijevića je potresna, napisao je kosovski premijer Hašim Tači na fejsbuk-profilu. „Nijedan motiv ne može da obrazloži oduzimanje života jednog građanina”, naveo je Tači, dodajući da istražni organi treba što pre da rasvetle ovaj slučaj.

On je takođe izrazio saučešće porodici Janjićijević, prenosi Slobodna Evropa.

B. M.

----------------------------------------------

Eštonova: Neprihvatljiva svaka upotreba nasilja

Brisel – Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton izrazila je žaljenje zbog ubistva odbornika u Skupštini opštine severna Kosovska Mitrovica Dimitrija Janićijevića i dodala da očekuje brzu istragu i privođenje pravdi počinilaca. „Visoka predstavnica očekuje brzu istragu o ubistvu kako bi počinioci bili izvedeni pred lice pravde. Svaka upotreba nasilja je apsolutno neprihvatljiva”, navedeno je u saopštenju Eštonove.

Eštonova je uputila izraze saučešća Janićijevićevoj porodici i prijateljima.

Tanjug

----------------------------------------------

Nerasvetljeni napadi u poslednjih pet meseci

7. januar 2014 – oko 19.30 eksplozivna naprava, najverovatnije ručna bomba, bačena je u centru grada, na platou ispred jedne novosagrađene zgrade: nije bilo povređenih, a oštećena su tri lokala u prizemlju zgrade i nekoliko putničkih automobila

1. novembar 2013 – nešto pre 22 sata u Kolašinskoj ulici, Krstimira Pantića, tada kandidata za gradonačelnika, napala su dvojica maskiranih napadača: zadobio je povrede na licu, a spaslo ga je to, kako je kasnije izjavio, što su napadači za ručnu torbicu pomislili da je pištolj

13. oktobar 2013 – oko 3.45 ujutru u Ulici Lole Ribara od eksploziva postavljenog na simsu stana u prizemlju povređen je Nebojša Marić, radnik Uprave prihoda: pričinjena je velika materijalna šteta, a oštećena je i zgrada obližnjeg hotela, kao i jedno vozilo

12. septembar 2013 – oko 16 sati u porodičnom stanu napadnuta je supruga tadašnjeg kandidata za gradonačelnika Olivera Ivanovića koja je u tom trenutku bila sama sa maloletnim detetom

objavljeno: 16.01.2014.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Motivi za sada nepoznati

Izvor: Danas, 16.Jan.2014

Mitrovački privrednik, odbornik Samostalne liberalne stanke u novoj SO severna Mitrovica i kandidat SLS za gradonačelnika ove opštine na poslednjim kosovskim lokalnim izborima Dimitrije Janićijević (35) ubijen je pola sata posle ponoći između srede i četvrtka ispred svoje kuće u severnom delu...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.