UŽIVO Vučić: Velika Albanija neće stati; Sankcije? Očekujem...

Izvor: B92, 18.Avg.2023, 08:03

UŽIVO Vučić: Velika Albanija neće stati; Sankcije? "Očekujem..."

Predsednik Srbije izjavio je u Jutarnjem dnevniku RTS da očekuje veliki pritisak na Srbiju zbog neuvođenja sankcija Rusiji. Govorio je o "velikoj Albaniji".

Vučić je najpre izjavio da će sastanak sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom u Budimpešti biti korak u poboljšanju odnosa Srbije i Turske.

Imamo korektne, kako kaže, pristojne odnose, ali je tačno da slanje 4 puta 4 vozila minobacača (Prištini) nešto što je kvarilo naše odnose.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
"I o tome sam razgovarao sa Erdoganom telefonom na otvoren i iskren način. Verujem da će ovo biti dalji korak u poboljšanju naših odnosa i verujem da ćemo uskoro moći da ugostimo Erdogana u Srbiji", rekao je Vučić.

On je dodao da su Srbiji važni odnosi i sa Mađarskom.

Istakao je da će u Budimpešti biti još mnogo svetskih lidera i da će biti mnogo interesantijih sastanak. "Očekujem da pravo iz Budimpešte letimo na jedno mesto gde će biti i predstavnici iz Zapadanog Balkana ali i predstavnici EU, to neće biti lakši sastanci i razgovori za Srbiju", kazao je.

Govoreći o situaciji na KiM Vučić je rekao da je bilo je mnogo nasilja nad Srbima koje nije procesuirano i niko nije hteoa da rešava te probleme"

"Politika stvaranja velike Albanije je proces koji će se nastaviti. Kurti neće na tome stati, iako mu se suprotstavite. Ko misli da će ga ubediti u Briselu da neće biti sledbenik Envera Hodže.... On će s tom politikom da nastavi:", rekao je Vučić.

Zašto Zapad ćuti? Njih ne interesuje priča o velikoj Albaniji, za njih je to ok, istakao je Vučić i dodao da žele da primoraju Srbiju da promeni politiku i uvede sankcije Rusiji kao i da će na našu zemlju biti mnogo pritisaka, najvećih do sada.

"Očekujem brojne probleme na tom polju jer vidite da Rusiju ne možete da pobedite, a ne mislim ni da može da pobedi Rusija... jasno je to. Sada mora da se učvrstiti front protiv Rusije", rekao je on.

Srbija će, prema njegovim rečima, ipak nastviti da vodi odgovornu politiku.

Govrio je i o pritiscima na Srbe u Crnoj Gori.

Upitan šta je kraj tog puta - sankcije ili izolacija Srbije, ističe da već 10 godina sluša te priče. "Da li je situacija laka? Nije. Moamo da radimo svaki dan na tome, Srbija nikada neće biti izolovana", rekao je predsednik Srbije o objasnio da bi tako bila Srbija mora da nastavi da jača svoju ekonomiju, kao do sada.

"Dobro je da znamo da nemamo naklanjenost sveta zbog strateških stvari iz prošlosti... Biće pred nama najteži period... Očekujemo da će mnogo toga da se rešava u narednih mesec dana", istakao je predsednik Srbije.

Vučić je govorio i o ekonomskim temama, o tome više saznajte OVDE.

On kaže da sledi i sednica Ujedinjenih nacija u septembru, i da očekuje da će mnogo toga biti rešeno u narednih mesec dana.

O izjavi Petera Stana koji je rekao da Priština mora da ispoštuje dogovoreno, Vučić kaže da su u pitanju trikovi na koje je navikao.

"Razumem kada mi kažu da moram da uradim nešto jer su oni velika sila. Ali to kada nas prave ljudima koji ne znamo o čemu govorimo, to ne mogu da trpim. U Kišinjevu, kada sam bio, pozvali su me Šolc i Makron posle divljačke Kurtijeve eskalacije. Kada je ranjeno šest Srba, i nijedan Albanac. Ja sam bio ljut na tom sastanku sa Šolcom i Makronom. Kako je moguće da to tražite od nas. Srbi nisu hteli da učestvuju na izborima, a oni traže da se peti put ispunjava uslov iz Briselskog sporazuma, a mi deset godina čekamo ZSO. Ja sam rekao da je to teško, ali da ću pričati sa Srbima", kazao je.

On navodi da se političari sa Zapada plaše Kurtijevih botova i lobista.

"Ne plašim se njih, oni su ceo život posvetili mržnji prema Srbiji. To vam kažem zato što kada očekujete da čujete nešto principijelno, tu nema nikakvih principa ni pravila. Oni će i Kurtija pozvati na taj samit, iako zemlja koja organizuje nije priznala Kosovo. Siguran sam da će on iskoristiti priliku da upozori sve da sam ja Putinov igrač, da sam izazvao deset ratova i samo se spremam nekoga da napadnem", rekao je Vučić.

Vučić je ponovio da narednih dana i nedelja očekuje najteže pritiske do sada, i da ćemo uraditi sve da očuvamo svoje principe.

"A ako ne možete da očuvate, onda je fer da kažete to narodu. U svakom slučaju, mi ćemo uraditi sve da sačuvamo našu poziciju, a videćemo da li ćemo u tome uspeti", dodaje on.

O početku školske godine, predsednik kaže da država posle masakra u Ribnikaru radi sve što može.

"A što se tiče težine ranaca, to su stvarno gluposti. Nek se deca nauče da nose knjige, pošto ih nose sve manje. Sve više imaju tablete i računare u školama. Stalno nešto kukamo i tražimo od države, kao i sa proizvođačima paradajza. Imaćemo mi većih problema nego što su ranci za decu", kaže on.

Vučić kaže da ga brine politika, i da se u Srbiji kopaju rovovi kao u filmu "Tri karte za Holivud".

"Pozivam ljude da ne budu ni na strani Rusa, ni Amerikanaca, već na strani Srbije. Da gledamo kako da očuvamo naše vitalne nacionalne interese. Sukobu se raduju samo budale, i mi moramo da očuvamo mir. Mi smo u teškoj situaciji zbog neodgovornih optužnih ataka podignutih protiv Dodika, Stevandića. Sve što su drugi ćutali, sada misle da je vreme za obračun sa Republikom Srpskom. Šta očekujete da se desi na kraju. Da se RS samoukine? A ćutite kada Bećirović izmišlja laži o Velikoj Srbiji u Srebrenici", zapitao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.