OBRAĆANJE PETKOVIĆA ZBOG SITUACIJE NA KiM: U toku hitan razgovor Vučića i Lajčaka!

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Maj.2023, 13:13

OBRAĆANJE PETKOVIĆA ZBOG SITUACIJE NA KiM: U toku hitan razgovor Vučića i Lajčaka!

Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obraća se povodom složene bezbednosne situacije na KiM.

- U toku je razgovor predsednika Vučića sa Miroslavom Lajčakom. Predsednik Vučić je upozorio Lajčaka na sve posledice Kurtijevog ponašanja.

- Simbol ove okupacije je i ta krpa koju su istkali na zgradi opštine severne Kosovske Mitrovice, a to za nas nikada neće biti zastava. I sama >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << istorija nas uči i pokazuje da svaka okupacija ima kraj, a i ova će se završiti onda kada Srbi izaberu trenutak kada je kraj ovoj okupaciji.

- Mnogo je zastava koje su se u prošlosti vijorile na KiM, i Musolinijeva i Hitlerova, a sve ih je pobedila srpska trobojka i tako će biti i ovog puta.

- Jasno vam je da neko ko nema nikakav legitimitet, ne može predstavljati građane te opštine. Samo glavom i bradom dvoje Srba je glasalo na tim izborima u Kosovskoj Mitrovici i 553 Albanaca za Atića. Ukupno je glasalo 1567 od toga 13 lica srpske nacionalnosti, to da na severu KiM gde živi 98 odsto srpskog naroda i gde je na izbore izašlo 13 Srba odnosno 0,029 odsto Srba ne mogu da budu nikakvi legitimni izbori. I sram bilo i Aljbina Kurtija ali i onaj deo zajednice koji je podržao ove kontejner izbore na koje Srbi nisu izašli i koje nisu podržali. Jer oni su pokazali da ne haju za srpskim principima.

- Ne postoji spremnost da se ide ka normalizaciji odnosa. Ovo pokazuje da Kurti ima vetar u leđa, da ga neko podržava. Oni koji žele da ugroze mir i da isprovociraju rat na severu KiM. Bićemo uz svoj narod kao što smo uvek do sada bili.

- Sa pucanjem na nedužne ljude, sa provokacijama, sa svim tim da se stane, kosovska policija nema prava da bude prisutna na severu KiM.

- Danas je na Bistričkom mostu kosovska policija zaustavila Milanović Predraga, rudara u trećoj smeni u rudniku Crnac. On je krenuo ka svojoj kući u Kosovsku Mitrovicu i zaustavljen je na Bistričkom mostu, gde su mu kosovski policajci oduzeli njegove tablice pod izgovorom da koristi nelegalne tablice i napisali kaznu da mora da plati 150 evra.



- Na ovo nema pravo, ovo je suprotno svim sporazumima, ovim je ukazao i Peter Stano, Kurti nema pravo da zaustavlja KM tablice, to su legalne tablice koje izdaju organi Republike Srbije i kosovska policija nema prava da zaustavlja ni jednog vozača sa tim tablicama.

- Ali, oni su ponovo prekršili sporazum, zaustavili čoveka i dali mu rok od 48 sati da plati kaznu od tih 150 evra.

- Kurti želi da nas gurne u sukob, da bi onda Beograd bio kriv, pre svega predsednik Vučić. Zato insistiramo na miru, da sačuvamo živote naših ljudi na KiM, ali i da sačuvamo našu državu. Ali, kad vidite ovakve poteze Kurtija i Prištine, vidite da oni ne žele samo provokacije, već i rat. On čini sve da minira dijalog.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je danas da je bezbednosna situacija na Kosovu i Metohiji složena i da će zbog toga tokom dana održati više sastanaka sa, kako se navodi, domaćim i stranim političkim faktorima u pokušaju stabilizacije situacije.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Petar Petković: Počela je okupacija severa KiM, Vučić upozorio Lajčaka na posledice Kutrijevih poteza

Izvor: Danas, 19.Maj.2023

U toku je razgovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa Miroslavom Lajčakom, specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare direktor Kancelarije za KiM Petar Petković

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.