UNS traži ostavke urednika portala RTK zbog objavljivanja podataka o privatnom životu novinarke

Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Jul.2019, 15:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UNS traži ostavke urednika portala RTK zbog objavljivanja podataka o privatnom životu novinarke

Udruženje novinara Srbije (UNS) i njegov ogranak na Kosovu i Metohiji zatražili su danas od urednika portala Prvog i Drugog programa Radio-televizije Kosova (RTK 1 i RTK 2) da upute izvinjenje i podnesu ostavke zbog objavljivanja teksta u kom su navedeni podaci iz privatnog života novinarke Sputnjika Brankice Ristić.

Navodeći da su portali RTK 1 na albanskom i RTK 2 na srpskom jeziku objavili podatke o navodnom zdravstvenom stanju novinarke Sputnjika i njenim porodičnim prilikama, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << povezujući ih sa tvrdnjom o lošem materijalnom položaju novinara u toj redakciji, iz UNS-a su ocenili da je kosovski Javni servis objavljivanjem tog teksta, bez potpisa autora, "prekršio etičke i profesionalne standarde".

"Objavljivanjem teksta u kome se vređa Brankica Ristić, RTK 1 i RTK 2 grubo su povredili njeno dostojanstvo a navođenjem da je 'poznata po klevetanju u svojim pisanjima o Kosovu' ugrozili su njenu sigurnost", stoji u saopštenju.

UNS je zatražio hitnu reakciju Nezavisne komisije za medije, optužujući kosovski Javni servis da je na "skandalozan način pogazio norme pristojnog ponašanja u obaveštavanju javnosti".

"Tražimo da Upravni odbor Radio-televizije Kosovo (RTK) javno saopšti ko je odgovoran za uređivanje portala RTK2 i koje mere preduzima da obezbedi uređivačku i redakcijsku autonomiju televizijskog kanala i portala na srpskom jeziku, zbog navođenja podataka o privatnom životu novinarke", stoji u saopštenju UNS-a i ogranka udruženja na Kosovu i Metohiji.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.