UNS i UNS na Kosovu: Povući iz procedure Nacrt zakona o javnom servisu Kosova

Izvor: RTS, 06.Jun.2019, 15:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UNS i UNS na Kosovu: Povući iz procedure Nacrt zakona o javnom servisu Kosova

Udruženje novinara Srbije (UNS) i UNS na Kosovu traže da Nacrt zakona o javnom servisu Kosova bude povučen iz procedure, jer je njime predviđeno ukidanje garantovanog finansiranja Drugog kanala Radio-televizije Kosova (kanal na srpskom jeziku - RTK2), navodi se u saopštenju UNS-a.
UNS i UNS na Kosovu podsećaju da je sadašnjim Zakonom o javnom medijskom servisu propisana obaveza izdvajanja deset odsto >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ukupnog budžeta Radio-televizije Kosova (RTK) za RTK2.
Traže da srpska medijska zajednica na Kosovu bude konsultovana u izradi zakona, a da srpski politički predstavnici ozbiljno shvate kakve posledice mogu da nastanu usvajanjem ponuđene verzije Zakona o javnom servisu Kosova.
Kako se navodi, neprihvatljiv je i sadašnji status RTK2, jer je članom 59 Ustava Kosova Srbima na Kosovu garantovan "nezavisan televizijski kanal na srpskom jeziku", što RTK2 nije jer je u sastavu RTK.
Čak i da je zakonski tekst suštinski prihvatljiv, niko, pa ni Skupština Kosova, ne bi smeo da usvoji zakon koji je nejasan i nerazumljiv na srpskom i razlikuje se od verzije na engleskom i albanskom jeziku, što je uočljivo iz teksta Nacrta tog zakona, dodaje se u saopštenju. 
UNS i UNS na Kosovu pozivaju Evropsku komisiju da podrži povlačenje iz procedure Nacrta tog zakona i zbog toga što Evropska konvencija o ljudskim pravima i osnovnim slobodama podrazumeva jasnoću kao zahtev koji svaki zakon mora da ispuni. 
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.