UNMIK gazio i pravo i pravdu

Izvor: KMnovine.com, 06.Avg.2016, 17:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UNMIK gazio i pravo i pravdu

UNMIK gazio i pravo i pravduMisija Ujedinjenih nacija na Kosovu prekršila je svoje osnovne principe i načela.





Odgovorna je za kršenje ljudskih i prava na život, odgovorna je jer nije istražila nestanak i ubistvo u 233 predmeta, slučajeve nasilja nad ženama, uskratila je pravo na pristup pravdi Srbima čija je imovina uništena ili uzurpirana, odgovorna je za diskriminaciju, ugrožavanje ekonomskih i socijalnih prava - navodi su zaključnog >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << izveštaja Savetodavne komisije za ljudska prava UN u koji su "Vesti" imale uvid.

Komisija je od 2007. do 2016. godine razmotrila 527 žalbi koje su protiv Unmika podneli uglavnom Srbi i završila je svoj rad, a za porodice nestalih i ubijenih tokom "vrhovne vlasti Unmika" to je novi udarac. One apsolutno više nemaju nijedan pravni način da pripadnike Unmika ili Kfora pozovu na odgovornost, jer će se Specijalni sud koji bi uskoro trebalo da bude ustanovljen baviti samo gonjenjem ratnih zločinaca.


Sramota za Unmik

U gotovo svim slučajevima koji se odnose na ubistva i otmice nakon dolaska te misije na Kosovo, zaključci su identični: Unmik nije sproveo efikasnu istragu, trebalo bi da prizna odgovornost, a šef misije da se javno izvini porodicama žrtava. Nijednu od tih preporuka misija UN na Kosovu nije ispoštovala.

- Unmik nije preduzeo nijednu smislenu aktivnost. Zato su žalioci duple žrtve Unmika: prvobitno, kada su prekršena njihova ljudska prava i ponovo, kada nisu dobili nikakvu nadoknadu putem ovog postupka. Komisija je sprovodila detaljnu analizu uloženih žalbi i podsticala Unmik i UN da preduzmu aktivnosti koje će biti korisne za žalioce, pre nego što se mandat Komisije okonča. Sramota je što se to nije dogodilo - navodi se u dokumentu.

Prećutali silovanja

Unmik nije sa dužnom pažnjom sproveo istragu o nasilju nad ženama navela je Komisija. Takođe je naznačila da je Unmikov propust da sprovede takve istrage možda doprineo opštem nedostatku dokumentacije o seksualnom nasilju na Kosovu.
U seriji zaključaka i otvorenih pitanja, Komisija ističe i da Unmik nije učinio "suštinski napor da na sistematičan i koordinisan način istraži nestanak i ubistvo velikog broja kosovskih Srba u slučajevima gde bi očigledno istraga dovela do počinilaca za koje se sumnja da su pripadnici OVK." Beleži i da su u nekim slučajevima prošli meseci i godine pre nego što je Unmik policija upisala prijavljeni nestanak, a bilo je i primera da Unmik "izgubi" posmrtne ostatke žrtva. 

Jelena Petković



Izvor: Vesti    :: © 2014 - 2016 ::    Hvala na interesovanju


Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na KMnovine.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.