UNDP: Srbi i Albanci za kažnjavanje počinilaca zločina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Feb.2020, 13:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UNDP: Srbi i Albanci za kažnjavanje počinilaca zločina

Kažnjavanje lica koja su izvršila zločine tokom oružanog sukoba na Kosovu i Metohiji i izgradnja dobrih međuetničkih odnosa od presudnog su značaja za postizanje pomirenja na Kosovu i Metohiji, jedan je od zaključaka istraživanja među etničkim grupama na Kosovu i Metohiju Programa UN za razvoj (UNDO).

Kako je saopštio UNDP, cilj istraživanja "Puls javnosti - pomirenje i suživot, percepcije etničkih zajednica na Kosovu 2019" bio je da prouči kako institucije, donatori >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i međunarodne organizacije na Kosovu mogu da na najbolji način podrže pomirenje.

Anketa je obuhvatila 451 ispitanika u sedam multietničkih opština: Prizren, Južna Mitrovica, Severna Mitrovica, Kamenica, Štrpce, Gračanica i Istok.

Oko 47 odsto ispitanika smatra da je učešće međunarodne zajednice veoma važno, a 31 da je donekle važno.

Većina ispitanika u opštinama Gračanica (92 odsto) i Severna Mitrovica (73) navodi da je donekle veoma neugodno živeti u multietničkom okruženju, a pored toga, većina ispitanika iz Severne Mitrovice smatra da pomirenje nije neophodno (60).

Iako se etničke grupe razlikuju u shvatanju koncepta pomirenja, sve se slažu oko toga da su kažnjavanje lica koja su izvršila zločine tokom oružanog sukoba i izgradnja dobrih međuetničkih odnosa od presudnog značaja za postizanje pomirenja na Kosovu.

Pored toga, učesnici ankete smatraju da postoji puno "otvorenih rana“ iz oružanog sukoba 1998.-1999. koje bi trebalo da se saniraju pre nego što bi moglo da dođe do pomirenja, između ostalih i problem nestalih lica.

Skoro polovina ispitanika nezadovoljna je radom javnih institucija na Kosovu u pogledu promovisanja pomirenja. Pored toga, ispitanici smatraju da javne institucije nisu učinile dovoljno toga da podrže žrtve kršenja ljudskih prava tokom oružanog sukoba 1998.-1999.

Javna bezbednost je predmet zabrinutosti za 46 odsto Srba koji navode da se osećaju bar donekle nebezbedno.

U istraživanju Srbi su naveli da Albanci ne žele da se pomire, a Albanci su naveli da su Srbi oni koji ne žele pomirenje. Međutim, anketa je otkrila da većina pripadnika obe etničke grupe podržava međuetničko pomirenje na Kosovu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.