UN: Unmik da se izvini i obešteti porodicu nestalog lekara Tomanovića

Izvor: Press, 18.Jun.2013, 23:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN: Unmik da se izvini i obešteti porodicu nestalog lekara Tomanovića

U tekstu zaključka u koji su frankfurtske "Vesti" imale uvid, Misiji UN na Kosovu se preporučuje da isplati odgovarajuće nadoknade porodici za pretrpljenu moralnu štetu, kao i da preduzme korake za ostvarivanje potpunog i sveobuhvatnog programa reparacije.

Kako pišu "Vesti", Savetodavna komisija za ljudska prava UN se dateljno bavila istragom ovog slučaja, nakon čega su, na 25 strana, opisani svi postupci koje je preduzeo tim, s predsednikom Marekom Novickim na >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << čelu.

U delu koji se odnosi na istragu kaže se da je Komisija od Unmika dobila sve istražne dokumente vezane za nestanak dr Andrije Tomanovića, ali u njima je malo detalja o konkretnim potezima, pa tako nije poznato ni da li je preduzeta istraga u vezi s mogućim osumnjičenim.

Postupak pred komisijom je pokrenut na osnovu žalbi kćeri i sina, Dušana i Jelene Tomanović, kao i supruge Verice Tomanović, upućenih u aprilu 2009.

Oni su posvedočili da je dr Andrija Tomanović, koji je u Kliničko-bolničkom centru u Prištini radio od 1963. godine, 24. juna 1999. godine, oko 13 sati, pozvao kćer Jelenu da joj javi da je krenuo kući s klinike. Od tada niko od porodice ga nije video, ni čuo. U vreme njegovog nestanka, ispred klinike je postojao kontrolni punkt Kfora.

Njegovi najbliži odmah su prijavili nestanak tadašnjem šefu Unmika, policiji Unmika, britanskom Kforu, Međunarodnom i Crvenom krstu Srbije, Unmikovoj kancelariji za vezu u Beogradu i organima tadašnje Jugoslavije.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.