ULJE NA VATRU DOLIVA BRITANKA Za koju niko ne bi ni znao da ne govori o Kosovu u periodu krize

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Jul.2023, 17:20

ULJE NA VATRU DOLIVA BRITANKA "Za koju niko ne bi ni znao da ne govori o Kosovu u periodu krize"

Tvrdnje predsednice Odbora za spoljnu politiku Britanskog parlamenta Ališe Kerns uzburkale su Srpsku javnost.

Optužbe britanske poslanice Ališe Kerns, da se preko administrativnih prelaza iz Srbije na tzv Kosovo kolima hitne pomoći švercuje oružje i dovozi u pravoslavne crkve na Kosovu, zbog čega je premijer lažne države Aljbin Kurti najavio opsežnu istragu, Jovana Radosavljević iz "Nove društvene >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << inicijative“ vidi kao opasan pokušaj kriminalizacije SPC, sa ciljem da se ona kao najsnažniji oslonaca Srba uzdrma.

- Iz odgovora Kfora vidi se da je ono što je Kerns iznela glasina koja nije potvrđena i da je iznošenje takvih tvrdnji krajnje neodgovorno, posebno za osobu na takvoj funkciji. Njene izjave su indikator nepoznavanja konteksta, jer je očigledno da nije upućena koliko dobre odnose SPC na Kosovu ima sa Kfor misijom. Podsetiću, pre samo dve nedelje vladika raško-prizrenski sastao se sa komandantom Kfora, a pre samo tri dana Kfor je posredovao u postizanju sporazuma između SPC i Opštine Istok, kao i to da Kfor godinama obezbeđuje manastir Visoki Dečani - navodi Radosavljević.

Dodaje da bi se, da Kfor ima bilo kakve sumnje da su tvrdnje Kerns tačne, to definitivno odrazilo na odnose sa SPC na Kosmetu.

- Ono što posebno uznemiruje jeste to što su njene optužbe prethodile objavi opskurnog portala "Geopost" koji je objavio video snimak koji bi navodno trebalo da dokazuje njene tvrdnje, što ukazuje na određeni nivo orkestriranosti - dodala je,

Na pitanje zašto napadi na SPC dolaze baš u ovom trenutku, i to pogotovo ovakva vrsta napada, gde i crkva pokušava da se kriminalizuje i na neki način predstavi "terorističkom organizacijom", Radosavljević ukazuje da ovaj tip napada na SPC nije novina.

- Verovatno je razlog za to činjenica što se pojedini zvaničnici SPC oglašavaju kad je reč o kršenju prava srpske zajednice na Kosovu. Takođe, srpska zajednica na Kosovu, a posebno deo zajednice koji živi na severu, je meta populističkog narativa koji dolazi iz zvanične Prištine u cilju dehumanizacije koja posledično dovodi do diskreditovanja interesa i potreba kosovskih Srba - ističe Radosavljević.

Povodom toga što su optužbe stigle iz Velike Britanije, Radosavljević ukazuje da one dolaze od jedne poslanice, a ne od zvaničnog Londona, odnosno britanske vlade.

- Upitno je koliko ona ima uticaja i da li bi neko uopšte znao za nju da ne govori o Kosovu u periodu kada je kriza na severu Kosova aktuelna - navodi Radosavljević.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.