UKA: VIŠE NE VERUJEM U DŽIHAD

Izvor: Kurir, 05.Okt.2011, 19:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UKA: VIŠE NE VERUJEM U DŽIHAD

FRANKFURT - Albanac sa Kosova Arid Uka, kome se u Frankfurtu sudi za ubistvo dva američka vojnika na aerodromu u tom gradu, rekao je da više ne veruje u sveti rat - džihad, i da je bio žrtva ekstremističke "propagande".

Uka (21) optužen je za ubistvo američkih vojnika Nikolasa Aldena (25) i Zaharija Kudbeka (21), kao i za pokušaj ubistva i ranjavanje još dvojice vojnika. On je na početku suđenja u avgustu priznao počinjene zločine, navodeći da je noć pred napad gledao jedan >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << video preko interneta na kome se, kako je izgledalo, videlo kako američki vojnici siluju jednu maloletnu muslimansku devojčicu.

Ispostavilo se da je to, u stvari, bila scena iz antiratnog filma Brajana de Palme iz 2007. "Redacted". Uka je, međutim, naveo da on to nije znao u trenutku kada je gledao video koji ga je podstakao da preduzme akciju, navodeći da je želeo da učini sve što je moguće kako bi sprečio da novi američki vojnici odlaze u Avganistan.

Kada je upitan da li i dalje veruje da islamska religija odobrava ubijanje, on je rekao da je to dozvoljeno "samo u slučajevima samoodbrane".

"Ono što sam ja učinio, svakako ne (dozvoljava)", rekao je Uka u sudu, ali je dodao da se neće odreći svoje vere. "Još verujem u Boga... Još sam musliman... Još se molim", rekao je.

Uprkos tome što je priznao zločine, po nemačkom zakonu sud mora da sasluša sve dokaze u slučaju, pre nego što donese presudu. Uka, koji je do napada bio zaposlen na aerodromu u Frankfurtu, bio je vrlo posvećen islamu. Rodom je iz Kosovske Mitrovice, a njegova porodica već 40 godina živi u Nemačkoj.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Napadač s frankfurtskog aerodroma ne vjeruje više u džihad

Izvor: Nezavisne Novine, 05.Okt.2011

FRANKFURT - Albanac sa Kosova Arid Uka, kome se u Frankfurtu sudi za ubistvo dva američka vojnika na aerodromu u tom gradu, rekao je danas da više ne vjeruje u sveti rat - džihad, i da je bio žrtva ekstremističke propagande.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.