UDARAJU NA SVE ŠTO NIJE ALBANSKO! Romi trpe žestoko nasilje od strane tzv. Kosovske policije POZIVAJU NA PROTEST (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Avg.2023, 15:21

UDARAJU NA SVE ŠTO NIJE ALBANSKO! Romi trpe žestoko nasilje od strane tzv. Kosovske policije POZIVAJU NA PROTEST (VIDEO)

Hitno obraćanje predstavnika romske nacionalne manjine.

Udruženje Roma na tzv. Kosovu "Opre Roma" pozvalo je na protest u Gračanici ispred zgrade policijske stanice, zbog prebijanja pripadnika romske zajednice od strane tzv. Kosovske policije.

Kako se navodi na Fejsbuk stranici "Opre Roma", Burhana Ibrahimovića brutalno su 18. avgusta u policijskog stanici u Gračanici pretukli policajci, kao i da je nakon puštanja iz pritvora morao da zatraži medicinsku >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << pomoć.

Ističu da je Ibrahimović u policijsku stanicu došao da da iskaz u vezi sa sukobom sa jednim žiteljom Gračanice.

- Burhanu Ibrahimoviću je po dolasku u policijsku stanicu, šokantno uskraćena mogućnost da da izjavu povodom navodnog sukoba. Umesto da mu se pruži fer prilika da iznese svoje gledište, izrečena mu je novčana kazna - potez koji je odmah izazvao zabrinutost u vezi sa namerama nadležnih. Situacija je postala još ozbiljnija kada je grupa od četvorice-petorice policajaca u policijskoj stanici u Gračanici otpratila Burhana u posebnu prostoriju. U onome što se može opisati samo kao užasna zloupotreba moći, on je bio podvrgnut brutalnom fizičkom nasilju, kršenju koje očigledno zanemaruje njegova osnovna ljudska prava - navode iz "Opre Roma".

Ukazuju da je Burhan bio pretučen i u modricama, da je maltretiran i fizički i emocionalno.

- Nakon što je 19. avgusta 2023. pušten iz policijskog pritvora, Ibrahimović je odmah zatražio medicinsku pomoć u lokalnoj bolnici. Njegove povrede su dokumentovali lekari, dokazujući težinu nasilja koje je pretrpeo. U nastojanju da se obezbedi pravda i odgovornost, incident je prijavljen Policijskom inspektoratu Kosova - saopštila je "Opre Roma" Kosova.

Oni su pozvali lokalne vlasti, međunarodne organizacije i druge grupe civilnog društva da se pridruže protestu u utorak.

- 'Opre Roma' Kosova odlučno osuđuje ovaj čin nasilja i solidarna je sa Burhanom Ibrahimovićem i celokupnom romskom zajednicom na Kosovu. Ovaj incident naglašava sistemska pitanja u sprovođenju zakona i naglašava hitnu potrebu za reformom. Pokret snažno veruje da svaki pojedinac, bez obzira na poreklo, zaslužuje da se prema njemu postupa sa dostojanstvom, pravdom i poštovanjem. Mirni protest biće održan ispred Policijske stanice Gračanica. Opre Roma Kosova traži učešće i podršku lokalnih vlasti, međunarodnih organizacija, medija, grupa civilnog društva i zainteresovanih građana da se zajedno zalažu za pravdu, jednakost i ljudska prava - navode iz "Opre Roma".

Policijski inspektorat Kosova potvrdio je da je primio pritužbu u kojoj se tvrdi da je 18. avgusta u policijskoj stanici u Gračanici policajci brutalno pretukli pripadnika romske zajednice. Naveli su da je slučaj u fazi predistražnog postupka.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.