U zdravlju da ih trošimo

Izvor: Vesti-online.com, 29.Avg.2018, 19:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U zdravlju da ih trošimo

Nove novčanice od 200 švajcarskih franaka su puštene u opticaj, a čim se to desilo naišle su na razne komentare, najviše među bivšim Jugoslovenima koji žive i rade u Švajcarskoj, o čemu su i "Vesti" pisale. Naime, svi prvo uoče tri prsta na njoj, a oni kojima to smeta kažu "da su tri prsta u Srbiji postala nacionalni identifikacioni simbol tokom ratova protiv Hrvatske, Bosne i Kosova".

Opet se u sve umešala politika, međutim naši zemljaci se na to previše ne obaziru >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i u šali kažu "kamo sreće da imamo što više tih novčanica".

Podsetimo, kako je saopštila Silvija Opliger, portparol Narodne banke Švajcarske, "tri ispružena prsta ukazuju na tri koordinatne ose, označene sa x

, y i z koje predstavljaju prostorne dimenzije u kojima se materija i glavni element ove novčanice širi i nemaju veze sa srpskim pozdravom ili zakletvom Švajcaraca prilikom osnivanja konfederacije 1291. godine." A evo šta o novoj novačanici od 200 franaka kažu neki od naših ljudi.

Nenad Cvijetinović je poreklom iz Skočića, a živi u Krojclingenu. On ističe da je svaka novčanica koju imaš u ruci lepa, a posebno nova švajcarska od 200 franaka.

- Svi mi znamo da ta tri prsta nemaju ništa sa nama Srbima, ali je lepo videti ih na njoj. Kad nemamo u Srbiji novčanicu sa tri prsta, neka je onda imamo u Švajcarskoj - uz osmeh kaže Nenad.

Dragoslav Radić je iz Zvornika, a radi u Butvilu i šeretski kaže da je ova novčanica dokaz koliko nas Švajcarci respektuju.

- Meni se sviđa, kao što bi se svakom Srbinu svidela, a za ostale nas baš briga - šali se Dragoslav i ozbiljnije dodaje: - Pošteno ih zaradimo i Bože zdravlja, u zdravlju da ih trošimo.

Ipak, njegov vedar duh preovladava, pa završava rečima da se "njegovom novčaniku nije svidela tako da je morao odmah da je potroši".
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.