U srpskim sredinama na Kosmetu četvoro novoobolelih, preminuo pacijent iz Kosovske Mitrovice

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Apr.2020, 15:58

U srpskim sredinama na Kosmetu četvoro novoobolelih, preminuo pacijent iz Kosovske Mitrovice

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić saopštio je da su u poslednja 24 časa registrovane četiri novoobolele osobe u većinski srpskim sredinama na KiM, dok je jedna osoba preminula.

Kako je naveo Đurić, do sada je u većinski srpskim sredinama registrovano ukupno 44 obolelih i dva smrtna slučaja.

Obolela lica su iz opština Kosovska Mitrovica (23), Zvečan (11), Leposavić (5), Zubin >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Potok (4), Lipljan (1).

Oboleli su smešteni u KBC Kosovska Mitrovica (8), Studentskom centru Kosovska Mitrovica (21), KC Niš (5), KC Kragujevac (5), KC Srbije Beograd (1), Beogradskom sajmu (1), kućnom karantinu (1).

"Po jedno novoobolelo lice je iz Kosovske Mitrovice, Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka. Preminula osoba je iz Kosovske Mitrovice. U Zubinom Potoku 31 lice nalazi se u samoizolaciji, a sedmoro lica je uzorkovano", rekao je Đurić.

On je dodao da se COVID ambulanti Doma zdravlja u Leposaviću javilo pet lica sa respiratornim infekcijama.

U Prištini, Kosovu Polju i Lipljanu u protekla 24 časa bilo je četiri pregleda u COVID ambulanti i nije utvrđeno prisustvo kliničko-epidemioloških kriterijuma za koronavirus.

Kako je dodao Đurić, svakodnevno se radi na utvrđivanju kontakata svih zaraženih lica, a volonteri su nastavili da širom KiM građanima dostavljaju lekove, zaštitnu opremu, hranu i sredstva za higijenu.

"Obezbeđeno 60 kompjutera za učenike iz socijalno ugroženih porodica koji pohađaju OŠ ''Desanka Maksimović'' u Kosovskoj Kamenici, kako bi neometano pratili nastavu i mogli da budu u kontaktu sa nastavnicima", kazao je direktor Kancelarije.

Đurić je podsetio da je u petak potvrđen prvi slučaj zaraze virusom COVID-19 kod pripadnika Kfora.

Đurić: Javiti se lekaru na vreme dok bolest ne napreduje

Đurić je izrazio saučešće porodici preminulog sunarodnika u južnoj pokrajini, koji je druga žrtva korona virusa u srpskim sredinama i ukazao da njegova smrt upozorava na to koliko je važno blagovremeno se javiti zdravstvenim službama i sprečiti da bolest uznapreduje.

"Sa bolom smo primili informaciju da je još jedan naš sunarodnik sa severa Kosova i Metohije podlegao koronavirusu, i ona nas učvršćuje u rešenosti da se sa dodatnom odgovornošću i upornošću borimo i pobedimo epidemiju", naveo je Đurić u saopštenju.

On je apelovao da se građani jave zdravstvenim ustanovama već sa pojavom prvih simptoma i da nikako ne čekaju da bolest uzrokuje teža stanja, koja inficiranog mogu dovesti u smrtnu opasnost.

"Srbi na Kosovu i Metohiji su istrajnošću i hrabrošću godinama preživljavali u gotovo nemogućim uslovima, a hrabrost koju svi imamo danas se ogleda u sposobnosti da se samoizolujemo, prilagodimo svoje životne navike novonastaloj situaciji i postupamo odgovorno prema sebi i drugima", naveo je Đurić.

Priština proglašena zonom karantina

Na teritoriji KiM registrovano je 27 novih slučajeva korona virusa, od čega čak 20 u Prištini, zbog čega je u tom gradu proglašen karantin.

Ministar zdravlja Arben Vitija, u konsultaciji sa gradonačelnikom Prištine Špendom Ahmetijem, doneo je odluku o proglašenju Prištine za zonu pod karantinom, nakon što je nacionalni institut za javno zdravlje u Prištini objavio nove rezultate, piše "Gazeta ekspres".

Ovom odlukom zabranjen je ulazak i izlazak iz opštine Priština, a svi građani dužni su da poštuju mere prema uputstvima instituta, prenosi Kosovo onlajn.

Sličnu odluku danas je Vitija doneo za opštinu Uroševac, pošto se sumnja da su stanovnici te opštine imali neposredan kontakt sa osobom zaraženom korona virusom.

Ukupan broj obolelih od koronavirusa na Kosovu od početka epidemije je 277, izlečene su 52 osobe, a sedmoro je preminulo od posledica zaraze.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji još jedan slučaj korone

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Apr.2020, 12:57

U srpskim sredinama na KiM u poslednja 24 sata registrovan je jedan novi slučaj infekcije korona virusom, pa je ukupan broj zaraženih sada 45, saopšteno je na pres konferenciji Kriznog štaba u Severnoj Kosovskoj Mitrovici...Kako je navedeno, novooboleli je iz Zubinog Potoka, prenosi Kosovo onlajn...Od...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.