U raljama velike Albanije

Izvor: Vesti-online.com, 28.Nov.2018, 01:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U raljama velike Albanije

Hermetičkim zatvaranjem administrativne linije ka Srbiji i najavom otvaranja granice prema Albaniji, političke vođe kosovskih Albanaca krenule su u cementiranje granica "velike Albanije". Provociranje Srbije Priština je nastavila u utorak sednicom "dve vlade" u Peći na kojoj su sa Albanijom potpisani sporazumi o ukidanju carinskih, roming i drugih barijera.

Vođe kosovskih Albanaca su za otvaranjem ka Tirani posegle posle uvođenja takse od 100 posto na robu iz Srbije i skandaloznom >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << zabranom ulaska na Kosovo odbojkašima iz Loznice i izlaska grupe Srba iz Gračanice koja je pošla na izložbu u Novi Sad.

Na zajedničkoj sednici je albanski premijer Edi Rama okrenuo ploču i posle osude uvođenja taksi Srbiji u Peći javno podržao taj namet rečima: "Danas je dan da uspostavimo 100 posto tarifu na severu Kosova i 0 odsto tarifu na jugu." Uz konstataciju da "međunarodno pravo ne poznaje polu-države i ne poznaje polu-ljude", istakao je da je "razočaran pristupom EU prema nezavisnosti Kosova i slobodi kretanja građana ".

Ovakav niz događaja, prema rečima karijernog diplomate u penziji Zorana Milivojevića, pokazuje da se projekat "velike Albanije" usmerava i koordinira iz Tirane.

- Izjave Rame potvrđuju podršku Prištini koja je politička, jer je Albanija članica CEFTA i normalno bi bilo da štiti te sporazume, a ne da podržava njegovo kršenje - kaže Milivojević za "Vesti".

Ideju o ukidanju granica između Kosova i Albanije Milivojević vidi kao novi pritisak na Srbiju da uvaži nezavisnost Kosova.

- Da je to sinhronizovano sa Zapadom može se zaključiti po tome što oni na poteze Prištine prema Beogradu ne reaguju kako bi bilo za očekivati kad neko krši međunarodne sporazume, već im gledaju kroz prste, čime ispada da podržavaju te pritiske Prištine na Beograd da prizna kosovsku nezavisnost - zaključio je Milivojević.

Premijer tzv. Kosova Ramuš Haradinaj najavio je da od 1. januara neće biti granica između Kosova i Albanije:

- Sklonićemo čak i one kućice, sve ćemo ukloniti...

Srpski šef diplomatije Ivica Dačić ističe da ne vidi svrhu učešća Srbije na skupovima o regionalnoj saradnji ako Evropa ne vidi koliko je licemerje Tirane i Prištine. Pošto je Hašim Tači u SAD, novinari su pitali Dačića može li Moskva da bude za Beograd ono što je Vašington za Prištinu, a on je odgovorio da Srbija ne traži podršku, već poštovanje međunarodnog prava. Projekat "velike Albanije" nije napušten, ocenio je ministar odbrane Aleksandar Vulin, upozorivši da je to velika pretnja za region, jer se ne može ostvariti bez nasilja i progona drugih naroda sa KiM.

Prištinski političari provociraju i putem društvenih mreža. Endrit Šalja, tzv. ministar trgovine je na Fejsbuku objavio fotografiju na kojoj se on i Edi Rama smeškaju, a preko nje je napisano "100 odsto".

- Lepa fotografija sa premijerom Ramom. Sliku i napisano 100 odsto je napravio Rama - prokomentarisao je Šalja ispod fotografije.

Majka šestoro dece iz Medveđe, Milena Perović Milojković (35) i njen komšija Miloš Ivković(40), koje su pripadnici kosovske policije uhapsili u subotu u ispred porodične kuće njenih roditelja u podujevskom selu Medregovac, pušteni su iz pritvora. Oni su uhapšeni zbog navodnog ilegalnog prelaska administrativne linije i saslušani u Podujevu.

Grad Peć je, kako su izvestili prištinski mediji, zbog sednice i praznika Tirane, Dana albanske zastave koji se slavi na Kosovu, bio ukrašen zastavama Kosova i Albanije. Istovremeno sa početkom sednice, ispred hotela gde se održavala sednica, odigravao se protest porodica ubijenih Albanaca u Kumanovu, maja 2015.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.