Izvor: Nezavisne Novine, 26.Feb.2016, 19:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U prvom krugu Tači nije izabran, na ulicama Prištine sukob demonstranata i policije

PRIŠTINA - U prvom krugu tajnog glasanja nije izabran nijedan od kandidata za novog predsjednika Kosova.

Za Hašima Tačija, lidera Demokratske partije Kosova (DPK), glasalo je 50 poslanika, dok je Rafet Rama njegov protiv kandidat, takođe iz DPK-a, dobio 4 glasa. Nevažećih je bilo 27 glasačkih listića.

Na početku glasanja u sali je bio prisutan 81 poslanik što je potrebna dvotrećinska većina od ukupno 120 poslanika za proces >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << izbora predsjednika. Opozicija nije bila prisutna u sali tokom glasanja, jer je zbog bacanja suzavca isključeno 11 opozicionih poslanika. U izbornoj komisiji je u ime ujedinjene opozicije bio poslanik Ilir Deda iz Samoopredeljenja.

Prema Ustavu Kosova, za izbor predsednika Kosova potrebna su dva kandidata i potrebno je da u glasanju učestvuje minimum 80 od 120 poslanika Skupštine Kosova, odnosno dvotrećinska većina poslanika. Kandidat koji dobije dvotrećinsku većinu glasova poslanika u prvom ili drugom krugu postaje novi predsednik Kosova. Ukoliko u prva dva kruga glasanja nijedan kandidat ne dobije dvotrećinsku većinu, ide se na treći krug glasanja u kome je ponovo potrebno da glasa minim 80 poslanika, ali je za izbor predsednika dovoljna prosta većina ili 61 glas.

Nakon izlaska opozicionih poslanika iz sale i njihovog pridruživanja demonstrantima ispred skupštine i dok je u skupštinskoj sali trajalo glasanje za izbor novog predsjednika Kosova, ispred skupštine je došlo do eskalacije sukoba. Pristalice opozicije su počele da gađaju u pravcu policije i u pravcu zgrade skupštine suzavcima i molotovljevim koktelima.

Bilo je i hapšenja demonstranata.

Prethodno se oko dva sata u Skupštini vodila oštra debata o kandidatu za predsjednika. Svi poslanici opozicije su iznijeli niz optužbi na dosadašnji rad lidera Demokratske partije Kosova Hašima Tačija, dok pristalice opozicije protestuju ispred zgrade Skupštine Kosova protiv izbora Tačija za predsjednika i za ostavku Vlade.

Predsjednici Kosova, Atifeti Jahjaga ističe petogodišnji mandat 7. aprila i po zakonu novi predsjednik mora biti izabran 30 dana prije isteka njenog mandata. Zato, ukoliko poslanici do 7. marta ne izglasaju novog predsjednika, automatski se ide na vanredne parlamentarne izbore.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Priština: Tači ni u drugom krugu nije izabran za predsjednika Kosova, ide se u treći krug glasanja

Izvor: Nezavisne Novine, 26.Feb.2016

PRIŠTINA - Ni u drugom krugu tajnog glasanja u Skupštini Kosova nije izabran nijedan od kandidata za novog predsjednika Kosova, jer nije bilo potrebne dvotrećinske većine glasova...Od prisutnog 81-og poslanika Hačim Tači, lider Demokratske partije Kosova (DPK), dobio je 64 glasa, dok su za Rafeta...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.