U novom broju „Magazina” u nedelju,23. septembra,čitajte:

Izvor: Politika, 21.Sep.2012, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U novom broju „Magazina” u nedelju,23. septembra,čitajte:

Pod lupom:  i usmenu istoriju valja sačuvati 

Da igramo kao naši preci

Šta je zajedničko krsnoj slavi, pirotskim ćilimima, pazarskim mantijama, zlakuskoj lončariji, erskom humoru, kosovskom vezu i pevanju uz gusle? To što su se kao deo naše baštine našli na listi koju je u junu ove godine usvojilo Ministarstvo kulture i informisanja Srbije za upis u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa. Spisak obuhvata 27 zanata, običaja, jela, narodnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << igara i pesama...

Piše Slavica Berić

---------------------------------------------------------------------- 

PORODIČNI LEKAR

Kiseonik umesto hirurškog noža

Lečenje hiperbaričnom oksigenacijom, specijalnim komorama, u Srbiji se primenjuje najčešće u slučajevima komplikacija od dijabetesa, rana i preloma koji ne zarastaju, infekcija izazvanih sepsom i gasnih gangrena... Za 60 odsto onih sa ovim i sličnim zdravstvenim problemima, to znači da će sačuvati život i ekstremitete, ili barem znatno smanjiti nivo amputacije, kažu u Specijalnoj bolnici za hiperbaričnu medicinu pri Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Piše Aleksandra Mijalković

------------------------------------------------------------------------------------- 

„RIMSKI DANI” U HRTKOVCIMA

Vesele se da zaborave prošlost

Žitelji sremskog sela koje se pre 20 godina „pročulo” po govorima mržnje i iseljavanju nesrpskog stanovništva, ovih dana zajednički slave ljudske vrednosti i ponose se Gomolavom, jednim od najpoznatijih arheoloških lokaliteta u Evropi. Već treću godinu zaredom, Hrtkovčani su organizovali kulturno-umetničku i kulinarsku feštu sada već naširoko poznatu pod imenom „Rimski dani”.

Piše Milan Janković

-------------------------------------------------------------------------------------------- 

Ne samo o poslu: Milka Stojanović

Pevam, dakle postojim

Internacionalni biografski centar iz Kembridža proglasio je našu slavnu opersku pevačicu jednom od najboljih umetnica sveta,a 2011. dospela je među sto vrhunskih svetskih profesionalaca. I njen suprug Živan Saramandić, bas, prvak Opere Narodnog pozorišta, bio je među najvećima, dok je njena sestra Zagorka uspešna primenjena umetnica... O svom životu i radu Milka sad izdaje  monografiju.

Piše Dana Stanković

------------------------------------------------------------------------------- 

IZ UGLA PSIHOLOGA

Ko će da spremi nered u sobi

Betmen, Spajdermen i drugi superheroji naučili su našu decu da uz veliku moć ide i velika odgovornost, aliono što oni vide je da roditelji od njih očekuju sve veću odgovornost, a gde jeta moć koja im je obećana? Čak ni moć da njihova soba bude samo njihova!Za decu neuredna soba predstavlja neophodnu ličnu slobodu, dok roditeljima neurednost deluje kao izraz nepoštovanja. Takoneslaganje oko toga ko će pospremiti sobu postaje simbolična borba oko kontrole nad (sopstvenim) životom.

Piše Anja Đorđević

-------------------------------------------------------------------------------------- 

BELEŠKE S PUTA: Severna Češka

Bazaltne orgulje i most u steni

Neobične skulpture – spojeni kameni stubovi od stvrdnute vulkanske lave i most „uklesan” u planinski masiv – vajarska su dela prirode, koja u ovaj deo Češke privlače brojne turiste iz celog sveta. A tu je još jedan biser, ali delo ljudskih ruku: zamak iz 1881. godine, pretvoren u hotel, koji je po svom položaju nazvan „Sokolovo gnezdo”. U potrazi za svežim vazduhom, netaknutom prirodom pa i inspiracijom tu su dolazili mnogi umetnici.

Piše Milan P. Janković

Magazin

objavljeno: 21.09.2012.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

U novom broju „Magazina” u nedelju, 23. septembra,čitajte:

Izvor: Politika, 21.Sep.2012

Pod lupom:  i usmenu istoriju valja sačuvati ..Da igramo kao naši preci..Šta je zajedničko krsnoj slavi, pirotskim ćilimima, pazarskim mantijama, zlakuskoj lončariji, erskom humoru, kosovskom vezu i pevanju uz gusle? To što su se kao deo naše baštine našli na listi koju je u junu ove godine...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.