U južnoj Mitrovici oskrnavljeno 90 odsto grobova

Izvor: Politika, 03.Nov.2012, 13:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U južnoj Mitrovici oskrnavljeno 90 odsto grobova

KOSOVSKA MITROVICA – Nekoliko stotina Srba koji su jutros organizovano obišli groblje u južnom delu Kosovske Mitrovice zateklo je u 90 odsto slučajeva porušene, uništene i oskrnavljene nadgrobne spomenike.

Gotovo da nema obeležja na kome vandali nisu ostavili trag, sa groblja su odneli sve što se moglo odneti i prodati, a ono što nije, polomljeno je.

Kroz suze, dok pali sveće, onemoćala starica kaže „kada sam bila na Duhovske zadušnice spomenik je stajao uspravno, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << iako su slike moje porodice ranje bile polomljene, znala sam da tu počivaju i palila im sveće, a danas je na njihovim grobovima samo gomila polomljenog mermera”.

Mnogobrojni Srbi preneli su posmrtne ostatke na groblje u selo Rudare, kod Zvečana, gde se sahrane obavljaju od 1999. godine, a oni koji su trajno napustili Kosovo, vratili su se posle nekoliko godina da prenesu i u novoj sredini, gde im preci nisu živeli, sahrane svoje najmilije.

Organizovano su jutros iz severne Kosovske Mitrovice krenuli raseljeni Srbi da i južno od Ibra u centralnom Kosovu i Metohiji, obiđu groblja, a autobuse je obezbedila Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

U Kosovskoj Mitrovici incidenata nije bilo. Autobuse je obezbeđivala Kosovska policija, a prostor oko groblja italijanska žandarmerija.

Beta

objavljeno: 03.11.2012.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

U južnoj Mitrovici oskrnavljeno 90 odsto grobova

Izvor: NaDlanu.com, 03.Nov.2012

Nekoliko stotina Srba koji su u subotu ujutro organizovano obišli groblje u južnom delu Kosovske Mitrovice zateklo je u 90 odsto slučajeva porušene, uništene i oskrnavljene nadgrobne spomenike... Gotovo da nema obeležja na kome vandali nisu ostavili trag, sa groblja su odneli sve što se moglo...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.