Izvor: RTS, 19.Maj.2022, 14:44

U Prištini usvojen Nacrt zakona o formiranju vojne policije pri KBS-u

Poslanici skupštine u Prištini usvojili su Nacrt zakona o vojnoj policiji Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS), koji će biti primenjivan na vojno osoblje, civilno osoblje KBS-a i Ministarstva odbrane, građane ili strance, čije aktivnosti narušavaju ili ometaju Kosovske bezbednosne snage. Za Nacrt zakona u drugom čitanju glasala su 74 poslanika.
Vojna policija (VP), prema nacrtu zakona, ima jurisdikciju na teritoriji Kosova i u misijama u inostranstvu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u podršci KBS-u.
Pruža policijske usluge i borbenu podršku KBS u zemlji i inostranstvu u ispunjavanju njihove misije.
"Vrši svoja ovlašćenja u kasarnama ili na područjima delovanja u kojima deluje KBS, u prostorijama Ministarstva odbrane (MO), van kasarne protiv osoblja KBS-a i MO, i lica koja krše zakonske naloge VP-a. VP vrši svoju vlast nad svim vojnim i civilnim entitetima, lokalnim i stranim, sa ili bez državljanstva, koji svojim delovanjem ugrožavaju aktivnost KBS-a unutar i van Kosova", navedeno je u nacrtu.
Vojna policija je "ovlašćena da koristi silu, vatreno oružje, alate i opremu u svojoj upotrebi, u skladu sa principima proporcionalnosti i nužnosti, kako bi ispunila ovlašćenja i dužnosti u skladu sa važećim zakonodavstvom. U skladu sa ovim članom, ministar odbrane donosi podzakonski akt".
Takođe ima pravo da ograničava kretanje, zaustavlja, hapsi i prati osobe.
Parlament u Prištini usvojio je u decembru 2018. godine zakon koji reguliše desetogodišnju transformaciju KBS-a u vojsku, bez promene naziva.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.