U OŠ Zenuni u selu Brod po srpskom i kosovskom programu

Izvor: B92, 02.Sep.2019, 18:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U OŠ "Zenuni" u selu Brod po srpskom i "kosovskom" programu

Brod -- Za 80 učenika OŠ "Zenuni" u selu Brod, na Gori, na KiM, koja je počela danas, nastava će se odvijati prema srpskom i prema kosovskom obrazovnom planu i programu

Radi se o učenicima Gorancima koji nastavu pohađaju po planu i programu srpskog Ministarstva prosvete.

Pored matične, redovana nastava za četvoro učenika otpočela je i u isturenom odeljenju OŠ "Zenuni" u selu Bikovce.

Škola u Brodu na Gori radi u dve smene - prepodnevnu nastavu pohađaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << učenici na bošnjačkom jeziku po kosovskom planu i programu, dok je za osamdesetoro učenika, koji uče u srpskom sistemu obrazovanja, nastava optpočela u drugoj smeni, potvrdio je za portal Kosovo onlajn Nijazija Šar, dirktor škole u Brodu.

Šar je izjavio da broj đaka u odnosu na prošlu godinu nije manji, ali da i ove godine očekuje poteškoće oko nabavke udžbenika na srpskom jeziku.

"Mi smo prošle godine imali problema da dobijemo udžbenike, jer smo za izdavača izabrali Zavod za udžbenike i nastavna sredstva iz Beograda, imali smo izvensih poteškoća sa kosovskom carinom, ali smo ipak dobili određeni broj knjiga mada nam iz Zavoda nisu ni poslali broj udžbnika koji smo poručili", kaže Šar.

Poučeni prošlogodišnjim neprijatnim iskustvom sa zadržavanjem knjiga, u ovoj školi su učenicima podelili stare udžbenike, onoliko koliko ih je ostalo od prethodnih generacija đaka.

"Kod nas učenici zaduže knjige na početku i vraćaju ih na kraju školske godine, tako da smo neke udžbenike podelili a ostale ćemo podeliti kada stignu iz Zavoda", rekao je Šar.

Dodao je da se nastava, iako škola radi po dva obrazovna sistema, odvija neometano, nema čarki među učenicima i da se nastavno osoblje i jedne i druge škole trudi da do neprijatnih suituacija ne dođe.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.