U Mitrovici proslavljaju odluku Uneska

Izvor: Radio 021, 09.Nov.2015, 19:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Mitrovici proslavljaju odluku Uneska

U severnom delu Kosovske Mitrovice Srbi su proslavili odluku Generalne konferencije Uneska da ne dozvoli ulazak Kosova i Metohije u tu agenciju UN.

Građani su se okupili oko 16 časova kod glavnog mosta na Ibru i automobilima krenuli u organizovanu vožnju od Kosovske Mitrovice do Zvečana. Automobili, okićeni srpskim zastavama, kruže ulicama grada uz zvuke sirena.

Gradonačelnik severne Mitrovice Goran Rakić izjavio je da je Srbija danas ostvarila važnu diplomatsku >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << pobedu.

Rakić je istakao da se radi o važnom danu, da je pravda zadovoljena jer oni koji su rušili i palili srpske manastire na Kosovu 2004. i 2008. godine danas ne mogu biti njihovi zaštitnici. "Za građane Kososvske Mitrovice ovo je važan dan. Lepa vest nam je stigla danas iz Pariza, koja nas je itekako ohrabrila da je pravda dostupna", rekao je Rakić.

Ambasadorka Rusije u Unesko: Ispravna odluka

Stalna predstavnica Rusije u Organizaciji UN za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) Eleonora Mitrofanova izjavila je danas da je ispravna odluka Generalne konferencije te organizacije na kojoj je odbačen zahtev Kosova za članstvo. "Održano je glasanje o rezoluciji o prijemu Kosova u sastav članica Uneska i rezultat je takav da nije prikupljeno dve trećine glasova. Zato Kosovo nije primljeno u sastav Uneska. Smatramo da je to ispravno, jer je nužno da Kosovo ispuni obaveze koje je preuzelo i u okviru pregovora EU i povodom održavanja kulturnog nasleđa", rekla je Mitrofanova agenciji RIA Novosti.

Kosovo nije primljeno u UNESKO pošto za prijem nije dobilo potrebnu dvotrećinsku većinu na Generalnoj konferenciji ove organizacije u Parizu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Srbija odbranila svoje manastire na Kosovu

Izvor: Politika, 09.Nov.2015

Zahtev Kosova za prijem u Unesko odbijen, a presudila su tri glasa država članica. – Predstavnici Prištine zatečeni ovakvom odlukom..Srbija je u završnici neizvesne diplomatske borbe u Unesku izvojevala pravednu i moralnu pobedu. Brigu o srpskim manastirima i crkvama neće preuzeti oni koji su...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.