U Kopnenoj zoni i na jugu relativno stabilno

Izvor: RTS, 01.Apr.2013, 19:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Kopnenoj zoni i na jugu relativno stabilno

Za Srbiju je glavni bezbednosni izazov pitanje statusa i aktuelna situacija na Kosovu i Metohiji, kaže načelnik Generalštaba VS Ljubiša Diković. Stanje bezbednosti u Kopnenoj zoni bezbednosti i na jugu Srbije je relativno stabilno, navodi Diković.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković izjavio je da je stanje bezbednosti u Kopnenoj zoni bezbednosti i na jugu Srbije relativno stabilno i da je za Srbiju glavni bezbednosni izazov pitanje statusa i aktuelna situacija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na Kosovu i Metohiji.

"Svedoci smo velikih napora koje čine predsednik i Vlada Srbije na rešavanju ovog pitanja", istakao je Diković u intervjuu za najnoviji broj magazina "Odbrana" i napomenuo da pripadnici Vojske Srbije, u saradnji sa pripadnicima MUP-a, odgovorno izvršavaju redovne zadatke obezbeđenja administrativne linije i bitno doprinose stabilnosti i bezbednosti.

Diković je rekao da su najuticajniji faktori ugrožavanja bezbednosti etnički i religijski ekstremizam, međunarodna mreža organizovanog kriminala i ilegalna migracija ljudi.

"Ovi bezbednosni izazovi nisu specifično vojni, pospešeni su ekonomskom krizom i karakteristični su za sve zemlje Zapadnog Balkana. Ključ njihovog rešavanja je u regionalnoj saradnji", ukazao je načelnik Generalštaba VS.

VS je, prema njegovim rečima, sposobna da odgovori svim zadacima iz njene tri misije.

Diković je kazao da je jedan od prioriteta VS povećanje angažovanja u mirovnim misijama, što podrazumeva da će VS tokom ove godine uputiti u međunarodne misije do 475 pripadnika.

"Bićemo angažovani u šest multinacionalnih operacija pod mandatom Ujedinjenih nacija i u dve misije pod vođstvom Evropske unije", naveo je on.

Upitan za uslove za osposobljavanje kadrova VS, Diković je ukazao da postojeće nepokretnosti za obuku svojim kapacitetima i opremom ne zadovoljavaju u potpunosti potrebe obuke, pre svega kada je u pitanju izvođenje nekih sadržaja taktičke i vatrene obuke jedinica ranga bataljona i viših, ali da je osavremenjivanje i bolje opremanje infrastrukture u vezi sa raspoloživim sredstvima.

"Trudimo se da u finansijskom okviru kojim raspolažemo iskažemo prioritete. Intenzivno radimo na izgradnji infrastrukture za obuku pojedinaca i jedinica za učešće u multinacionalnim operacijama, u bazi 'Jug', koja će zadovoljiti međunarodne standarde", ukazao je načelnik generalštaba.

Diković je, povodom visokog poverenja građana u VS, naveo da za to postoji više razloga, među kojima su velika vojnička tradicija, pomaganje stanovništvu u vanrednim situacijama, otvorednost VS prema javnosti.

Diković je najavio da će centralna svečanost povodom Dana Vojske Srbije - 23. aprila, biti održana u Kruševcu, sa prikazom dela operativnih sposobnosti.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Kosovo najveći bezbednosni izazov

Izvor: NoviMagazin.rs, 01.Apr.2013

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković izjavio je da je stanje bezbednosti u Kopnenoj zoni bezbednosti i na jugu Srbije relativno stabilno i da je za Srbiju glavni bezbednosni izazov situacija na Kosovu i Metohiji.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.