U Drenovcu izgorele dve kuće srpskih povratnika

Izvor: Politika, 23.Maj.2012, 11:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Drenovcu izgorele dve kuće srpskih povratnika

Uzrok požara je nepoznat, nema osumnjičenih niti uhapšenih – kazao je za „Politiku” Bećir Keljmendi

Kosovska Mitrovica – Ministarstvo za KiM najoštrije je osudilo paljenje dve kuće srpskih povratnika u selu Drenovcu kod Kline, i zatražilo od Euleksa da pronađe počinioce.

Ministarstvo za Kosmet u saopštenju, prosleđenom medijima, poziva sve relevantne međunarodne faktore u pokrajini da svojim autoritetom primoraju prištinske institucije i zvaničnike >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kosovskih Albanaca da umesto pompeznog najavljivanja plana za sever Kosmeta istinski obezbede sigurnost i bezbednost Srba južno od Ibra i da suzbiju albanski ekstremizam umesto što ga podstiču.

U Euleksu za „Politiku” su kazali da „još ništa nisu preduzeli u vezi sa ovim slučajem” što je potvrdila Irina Gudeljević, portparol misije EU u Prištini.

U regionalnoj informativnoj službi KPS-a u Peći za „Politiku” je potvrđeno da je preksinoć posle 23 sata „stigla dojava o požaru na dve kuće, koji je ubrzo lokalizovan”.

– Na mesto događaja odmah je izašla regionalna istražna jedinica „K9”, tačnije policija sa psima tragačima koji su pretražili teren, a i danas su ponovo specijalizovane jedinice za požare u Drenovcu. Uzrok požara je nepoznat, nema osumnjičenih niti uhapšenih – kazao je za „Politiku” Bećir Keljmendi, regionalni portparol KPS-a u Peći. On je naglasio da je ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova pozvalo sve građane da sarađuju sa policijom u otkrivanju počinilaca ovog požara, jer, kako navodi Keljmendi, policija je tu da osigura sve građane i da zaštiti njihove živote i imovinu.

U selu Drenovcu, koje se nalazi na tri kilometra od Kline na putu ka Peći, vlada zabrinutost među malobrojnim povratnicima i strepnja šta će doneti novi dan.

U telefonskom razgovoru za „Politiku” Nenad Stašić, predstavnik sela, kazao je da Srbi koji su se prošle godine u septembru vratili u ovo selo, gde je sagrađeno sedam kuća, sumnjaju da se radi o podmetnutom požaru, da počinioci žele da osujete povratak ostalih za koje je dogovorena izgradnja još 12 kuća.

– Ovo je poruka da nismo dobrodošli na svoja ognjišta, ali i onim Srbima koji žele da se vrate. Samo je sreća da niko nije stradao u požaru kuća Milovana Radosavljevića i Arsa Stepića. U trenutku kada je vatra gutala kuće u njima nije bilo nikoga. Kuća Radosavljevića je uništena u požaru, dok je Stepićeva unutra izgorela – kazao je Stašić. On je podsetio na nedavni atak samozvane narodne vojske Albanaca koji su ostavili potpisane letke u ovom selu zahtevajući da Srbi napuste domove.

– Konstantno nas napadaju otkako smo se vratili. Pre nekoliko dana ukradena su dva hidrofora za vodu, kuće u kojima po nekad ima nekoga, obijaju se, krade se sve što je u njima, tako da smo nemirni 24 sata – kazao je Stašić. On je napomenuo da u selu stalno ima petoro ljudi, uglavnom nosilaca domaćinstava, a želja je ostalih koji su sa ognjišta isterani 1999. godine, da se vrate.

U mešovitom selu Drenovcu je do rata je živelo 465 Srba u 100 domaćinstava, selo je imalo svoju mesnu zajednicu, mesnu kancelariju, ambulantu, dom kulture i osmogodišnju školu.

B. Radomirović

objavljeno: 24.05.2012.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.