U Briselu nastavljen dijalog BG-PR

Izvor: B92, 02.Dec.2011, 17:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Briselu nastavljen dijalog BG-PR

Brisel -- Po podne u Briselu nastavljen dijalog Beograda i Prištine. Pregovarački tim Srbije uložiće dodatne napore u rešavanju spornih pitanja, kaže Borko Stefanović.

On navodi da će Beograd predložiti i konkretne predloge.

Na dnevnom redu su iste teme kao i prethodnih dana, a to su prelazi i regionalno predstavljanje Kosova.

Dve delegacije treći dan zaredom nastoje da približe stavove nakon što su i u sredu i u četvrtak razgovarale više od 12 sati.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Beogradska delegacija će uložiti dodatne napore i podneti konkretne predloge za rešavanje preostalih spornih pitanja, a od međunarodne zajednice se očekuje da izvrše pritisak na Prištinu da odustane od svojih maksimalistickih zahteva", rekao je Stefanović pred početak razgovora.

Prema njegovim rečima, dobro je što je prihvaćen predlog naše delegacije da se dijalog nastavi i "sada niko neće moći da kaže da Srbija opstruira dijalog".

"Prebacivanje krivice na Beograd ovaj put nije uspelo", dodao je Stefanović.

On je takođe rekao da je rešenje vrlo blizu, ali da su poslednji koraci često i najteži.

"Ako uspemo da nađemo rešenje, onda će ovaj dan biti uspešan, a ako ne, spremni smo da nastavimo dijalog i tokom vikenda", napomenuo je Stefanović.

Šef beogradskog tima je naveo i da problemi o kojima se pregovara nisu samo problemi ove vlade.

"Kako rešiti probleme ako ne dijalogom?", upitao se Stefanović i rekao da se ne treba skrivati iza građana i bežati od odgovornosti.

Šefica prištinskog pregovaračkog tima Edita Tahiri izjavila je pred početak razgovora da rešenje za prelaze u dijalogu sa Beogradom treba tražiti u modelu integrisanog upravljanja.

Ona je rekla novinarima da je tokom prethodnih razgovora Srbija odbila nacrt rešenja za prelaze koje je sastavio evropski posrednik Robert Kuper i ponovila da je integrisano upravljanje prelazima rešenje koje je u skladu sa evropskim standardima.

"Mi imamo viziju da dovedemo Kosovo u Evropu i Evropu u Kosovo, a ovo rešenje je u skladu sa tom vizijom", kazala je Edita Tahiri.

Ona je optužila beogradski tim da stvara pogrešan utisak da se razgovara samo o prelazima 1 i 31 (Jarinje i Brnjak) i navela da svih šest prelaza treba da budu uređeni na isti način.

Rešenje, po njoj, uključuje potpisivanje tripartitnog protokola Beograda, Prištine i međunarodne zajednice i po tome bi sve tri strane trebalo da imaju predstavnike na prelazima.

Edita Tahiri takođe tvrdi da Beograd ne implementira dosad dogovoreno i da izbegava razgovore o telekomunikacijama i struji.

Dok traju pregovori dva tima, u Briselu su se sastali i stalni predstavnici zemalja članica pri EU, koje je ranije danas posrednik EU Kuper obavestio o toku dijaloga Beograda i Prištine.

Kako je Tanjugu rekao diplomatski izvor, svi su jedinstveni u podršci procesu dijaloga, a iako se očekuje da sastanak predstavnika potraje do duboko u noć, njihov stav će zavisiti od ishoda dijaloga, a to će, sa svoje strane, uticati na stav koji će u ponedeljak 5. decembra zauzeti šefovi diplomatija EU.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.