Tzv. Kosovo tvrdi: Imamo dogovor sa Europolom

Izvor: B92, 16.Sep.2021, 09:46

Tzv. Kosovo tvrdi: "Imamo dogovor sa Europolom"

Ministar tzv. Kosova Dželjalj Svečlja objavio je da je postignut dogovor sa Europolom da ta pokrajina ima oficira za vezu sa tom organizacijom.

"Zvršili potpisivanje sporazuma sa Europolomom, sa izvršnom direktorkom, Katrin De Bol, kojim je Kosovu omogućeno imenovanje zvaničnog oficira za vezu u Europolu i uspostavljena je sigurna linija komunikacije i razmene informacija sa EUROPOL-om", rekao je Svečlja.

Prema njegovim rečima ovaj sporazum omogućava sigurnu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << razmenu informacija u borbi protiv međunarodnog kriminala i korupcije.

"Ovi sporazumi će omogućiti saradnju i direktnu i sigurnu razmenu informacija Republike Kosovo, Europola i država članica Evropske unije."

Svečlja je dodao da su potpisani sporazumi dokaz daljeg unapređenja saradnje Kosovske policije i Europola.

"Naša zajednička posvećenost povećanju bilateralnih i multilateralnih sporazuma za međunarodnu policijsku saradnju nastaviće se velikom dinamikom", kazao je Svečlja.

Do sada veze Policije Kosova sa Europolom su prvo išle kroz misiju UNMIK-a na Kosovu a nakon uspostavljanja misije Euleksa preko nje.

Ovo je prvi put da se obezbedjuje direktna veza policije samoproklamovanog Kosova sa Europolom.

Tzv. Kosovo u dva pokušaja nije uspelo da se učlani u Interpol, dok je Svečlja pre nekoliko dana najavio da će se ponovo tokom sledeće godine kandidovati za prijem u toj organizaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.