Tzv. Kosovo potpisalo; Šta će reći Ukrajina? FOTO

Izvor: B92, 21.Avg.2023, 10:31

Tzv. Kosovo potpisalo; Šta će reći Ukrajina? FOTO

Vlada tzv. Kosova usvojila odluku kojom se pridružuje zajedničkoj Deklaraciji zemalja G7 o podršci Ukrajini.

Deklaraciju je inače potpisalo više evropskih zemalja.

Kako su saopštili iz Vlade Kosova ova odluka je usvojena na 155 sednici održanoj u hibridnom formatu. "Podrška i pomoć Ukrajini će se sprovoditi u skladu sa zakonodavstvom Kosova", navodi se u saopštenju, koje je preneo portal Kosovo online.

Premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti, ovim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << povodom, na Fejsbuku je napisao da odluka vlade izražava bezrezervnu podršku hrabrim naporima Ukrajine da "zaštiti svoje demokratske institucije od ruskog ilegalnog i ničim izazvanog rata".

"Priključujući se ovoj Deklaraciji, Kosovo ponavlja da je obezbeđivanje pobede ukrajinskom narodu, kao i pozivanje ruskih lidera na odgovornost za svoje zločine, od suštinskog značaja za održavanje mira i demokratije u Evropi i šire. Ruska nelegalna i ničim izazvana okupacija Ukrajine ostaje pretnja međunarodnom miru i bezbednosti. Dosadašnja cena, ljudskih života, ekonomske stagnacije i uništavanja životne sredine, bila je katastrofalna za ukrajinski narod", naglasio je Kurti.

Istakao je da vlada pozdravlja napore Ukrajine u odbrani zajedničkih vrednosti, uključujući demokratiju, ljudska prava i svetski mir i stabilnost, i izrazio saučešće zbog gubitaka i patnji kroz koje prolaze ukrajinski narod.

Ocenio je da se posledice sukoba osećaju i izvan granica Ukrajine, a da Rusija pokušava da destabilizuje zapadni Balkan, uz pomoć svojih saveznika u regionu.

"Od prvog dana sukoba, Republika Kosovo stoji uz Ukrajinu i njen narod, bez rezerve. Odmah smo osudili invaziju i pridružili se sankcijama SAD i EU protiv Rusije. Takođe smo izrazili spremnost da prihvatimo do 5.000 izbeglica iz sukoba i poželeli dobrodošlicu 18 ukrajinskim novinarima na Kosovo, nudeći im sigurno mesto gde mogu da nastave svoju misiju da govore istinu vlasti", naveo je Kurti.

Hoće li ovo približiti Ukrajinu promeni pozicije oko priznavanja nezavisnosti tzv. Kosova još uvek nije poznato, ali definitivno bi moglo da ide u tom pravcu.

Podsetimo, priču oko ukrajinskog priznavanja tzv. Kosova podgrejao je Oleksandr Merežko, predsednik ukrajinskog Odbora za spoljne poslove, koji je ugledni međunarodni advokat iz stranke Volodimira Zelenskog.

Merežko je naime, bio jedan od potpisnika pisma upućenom EU i SAD, a u kome se traži da se kritičnije odnose prema predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Politički analitičar Edvard Džozef ukazao je da je od svih tih potpisa najzanimljiviji upravo ukrajinski, i da bi, ukoliko bi zvanični KIjev promenio stav, i ostale članice EU koje nisu priznale tzv. Kosovo mogle da krenu istim putem.

"Menendez, Titus, Tores mogu unaprediti svoju moćnu poruku pozivajući Bajdenovu administraciju da zatraži od Kijeva da prizna Kosovo, ograničavajući ruski i kineski uticaj na Balkanu", naveo je, između ostalog, Džozef.

Beogradski mediji potom su naveli da se Srbija tako, zbog tog potpisa, našla pod još većim pritiskom da se reši pitanje Kosova i Metohije, budući da se cela međunarodna scena promenila zbog invazije Rusije na Ukrajinu.

Najveća barijera u odnosima Beograda i Kijeva je što Srbija i dalje nije uvela sankcije Rusiji, što Srbija i dalje ima manje-više dobre odnose sa Rusijom, što se u trenutnim okolnostima, kada je cela evropska politička scena polarizovana po ovom pitanju, Ukrajini ne sviđa.

S druge strane, u Ukrajini postoji jak zapadni uticaj zbog trenutne političke i ratne situacije i do tada postoji sumnja Srbije u odnosu na Ukrajinu u kontekstu priznavanja tzv. Kosova.

Na kraju je bio primoran da se oglasi i ukrajinski ambasador u Srbiji Volodimir Tolkač koji je izjavio da je stav te zemlje principijelan po pitanju nepriznavanja nezavisnosti tzv. Kosova.

U saopštenju dostavljenom Kosovo onlajnu Tolkač je dodao da je nakon što je pročitao niz članaka u srpskim masovnim medijima u vezi sa intervjuom predsednika Odbora za spoljne poslove Vrhovne rade Ukrajine Oleksandra Merežka, koji je jedan od potpisnika pisma koje su predsednici Spoljnopolitičkih odbora parlamenata više zemalja uputili SAD, Velikoj Britaniji i EU, može još jednom da istakne da je za Ukrajinu posebno važno da poštuje i obezbedi zaštitu normi međunarodnog prava od svih država, naročito u pogledu teritorijalnog integriteta i nepovredivosti međunarodno priznatih državnih granica.

"Stav Ukrajine je principijelan i stabilan – Ukrajina poštuje teritorijalni integritet Srbije. Danas je za narod Ukrajine od vitalnog značaja da zaštiti sopstvenu slobodu i nezavisnost od ničim izazvane ruske agresije. Danas su stotine Ukrajinaca ginu, a hiljade su teško povređene od strane ruskog osvajača. Ukrajinsko društvo, koje plaća visoku cenu za svoju slobodu, zna da neutralna pozicija u odnosu na državu agresora u praksi pre pomaže agresoru da izvrši svoje zločine, nego što je praktična podrška normama međunarodnog prava – teritorijalnom integritetu Ukrajine. U tom kontekstu, moramo priznati nedvosmislen stav kosovskog rukovodstva u pogledu osude agresije Rusije na Ukrajinu, posebno pridruživanja sankcijama protiv agresora", poručio je Tolkač.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.