Tri ARGUMENTA Srbije da samoproglašeno Kosovo ne uđe u Interpol!

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Sep.2019, 22:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tri ARGUMENTA Srbije da samoproglašeno Kosovo ne uđe u Interpol!

Za manje od mesec dana pred delegatima Skupštine Interpola ponovo će se naći zahtev Prištine za prijem

Tri ključna kontraargumenta Beograda biće da bi takva odluka bila kršenje međunarodnog prava, statuta samog Interpola i da bi otvorila vrata političkim zloupotrebama.

Sednica koja će se održati od 15. do 18.  oktobra ove godine u glavnom gradu Čilea daće odgovor na pitanje da li će Priština iz četvrtog pokušaja uspeti da uđe u ovo međunarodno policijsko >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << telo. Prethodna tri pokušaja bila su neuspešna, a pogotovo je svež onaj iz novembra 2018. kada je sa 51 glasom protiv odbijen zahtev Prištine.

Kako se datum glasanja primiče, i vlast na KiM i Beograd nastavljaju živu diplomatsku aktivnost kako bi ubedile države članice u svoje argumente. Argumenti Srbije ostaju nepromenjeni.

- Prijem tzv. Kosova u Interpol predstavljao bi kršenje pre svega statuta same organizacije. U statutu se jasno navodi da država koja nije članica UN, ili ne učestvuje u njegovom radu makar u svojstvu posmatrača, ne može biti članica Interpola - kaže se. Ta strategija jasno naglašava da je prepreka prijemu Prištine u ovo policijsko telo i status tzv. Kosova, definisan, između ostalog, i deklaracijom 1244.

Zašto je bitno da Priština ne postane članica Interpola? Najpre zbog bezbednosti Srba na tzv. Kosovu, naglašavaju izvori. Moć koju bi vlasti u Prištini dobile tim članstvom omogućilo bi im da potencijalne poternice iskoriste u političke svrhe i na taj način izvrše pritisak na Beograd. Strah od te zloupotrebe predstavlja treći argument Srbije protiv prijema Prištine.

- Posebno se to odnosi na gotovo 5.000 pripadnika MUP i veliki broj pripadnika Vojske Jugoslavije, kojima bi eventualnim poternicama bila ugrožena bezbednost kretanja - kaže izvor. Poternice bi mogle biti usmerene i na civilno stanovništvo koje je ostalo da živi ili namerava da se vrati na tzv. Kosovo. Političke posledice su takođe jasne.

Svako novo primanje Prištine u međunarodne institucije, a naročito ako imaju značaj poput Interpola (ili Uneska, oko kog se takođe godinama lome koplja), pogoršava pregovaračku poziciju Beograda u naporima da se stigne do pravno obavezujućeg sporazuma sa Prištinom.

Situacija ove godine je, kažu naši sagovornici, tek malo manje dramatična nego prošle. I ove godine u timu koji se bavi onemogućavanjem Prištine da uđe u Interpol su mahom funkcioneri MUP, ali i Ministarstva spoljnih poslova i Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Prošlogodišnji debakl, međutim, ne ide naruku Prištini. Podsećamo, na sednici u Dubaiju dva kruga tajnog glasanja nisu bila dovoljna delegaciji KiM da obezbedi dvotrećinsku  podršku za prijem: 68 članica glasalo je za, ali je na strani Srbije bilo njih čak 51.

PUPIN: ČOVEK KOME SE DIVILA AMERIKA Ovo treba da znate o SRPSKOM GENIJU! Osnovao NASA, dobio Pulicera... (VIDEO)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Stefanović: Svi argumenti na našoj strani, borićemo se u Interpolu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Sep.2019, 08:47

Na predstojećoj Generalnoj skupštini Interpola, na kojoj će se četvrti put naći zahtev Prištine za prijem u članstvo te svetske policijske organizacije, tri ključna argumenta Beograda biće da bi takva odluka bila kršenje međunarodnog prava, statuta samog Interpola i da bi otvorila političkim...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.