Trgovinski sporazum sa Turskom otvara kosovska tržišta

Izvor: Southeast European Times, 14.Okt.2013, 16:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trgovinski sporazum sa Turskom otvara kosovska tržišta

Očekuje se da će se postignutim sporazumom povećati trgovinska razmena i strane investicije.

14/10/2013

Linda Karadaku za Southeast European Times iz Prištine -- 14.10.2013.

Kosovski sporazum o slobodnoj trgovini sa Turskom -- prvi takav sporazum postignut sa Prištinom nakon što je Kosovo proglasilo nezavisnost pre pet godina -- posmatra se kao važna odskočna daska za strane investicije i jačanje ekonomije.

Sporazum sa Ankarom, koja >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << je ionako četvrti najveći uvoznik na Kosovu, posle Srbije, Italije i Nemačke, pomaže da se kosovsko tržište otvori prema moćnoj turskoj ekonomiji, koja je nastavljala da raste uprkos ekonomskim usporavanjima koja su pogodila veći deo Evrope. Turski BDP porastao je 9,2 odsto u 2010. godini, a usledila je ekspanzija od 8,8 odsto u 2011, pa 2,2 odsto u 2012. godini. Rast u drugom kvartalu ove godine dostigao je 4,4 odsto.

Sporazum potpisan 27. septembra garantuje neodložno uklanjanje turskih carinskih tarifa za sve kosovske proizvođače koji će izvoziti svoju industrijsku robu u Tursku.

Građani Kosova neće morati da plaćaju carinsku tarifu za turske proizvode koji nisu proizvedeni na Kosovu. Odmah će biti ukinute carinske tarife za 2.300 turskih proizvoda, uključujući industrijska i poljoprivredna dobra.

Prema ministarstvu trgovine i industrije, sporazumom se garantuje zaštita osetljivih proizvodnih sektora na Kosovu do 10 godina od trenutka ukidanja carina na proizvode koji potiču iz Turske.

„Pazili smo da tokom pregovora zaštitimo naše proizvodne sektore, koji su počeli da se razvijaju i koji imaju potencijal da se povećaju narednih godina“, kaže Mimoza Kusari-Lila, koja je bila kosovska ministarka trgovine i industrije kada je ovaj sporazum potpisan. Nedavno je podnela ostavku kako bi učestvovala u kampanji za gradonačelnika u opštini Đakovica.

Turski ministar ekonomije Zafer Čaglajan rekao je da će sporazum pozitivno uticati na ekonomski razvoj obe zemlje i da pokazuje da ekonomski odnosi između Turske i Kosova svakog dana postaju sve jači.

„Sada gradimo autoput preko ovog (trgovinskog sporazuma) da bi turski i kosovski investitori mogli bezbedno i brzo da putuju tim autoputem (između Turske i Kosova)“, rekao je Čaglajan turskoj novinskoj agenciji Anadolu.

Kosovski premijer Hašim Tači kaže da se očekuje da sporazum doprinese porastu turskih investicija na Kosovu i većoj trgovini između dve zemlje.

Tači je ukazao da je Kosovo spremno na sličan sporazum sa Albanijom, što je razmotreno sa albanskim premijerom Edijem Ramom.

„Cilj ovakvog sporazuma (sa Albanijom) jeste da se ide dalje i da se olakša trgovina između dve zemlje pojednostavljivanjem i usklađivanjem pravila i uslova vezanih za transport, trgovinu i carinu“, rekao je Tači.

Analitičari na Kosovu kažu da su takvi sporazumi neophodni zato što eliminišu carinske prepreke i otvaraju tržište za veći broj potrošača. Izvršni direktor Kosovskog centra za strateška i socijalna istraživanja Ibrahim Redžepi smatra da se 80 odsto globalne trgovine obavlja kroz sporazume o slobodnoj trgovini.

„Ekonomski odnosi sa Turskom nisu ograničeni samo na trgovinsku razmenu, nego je ta država vrlo jak partner i na drugim poljima. Ona ima tri banke na Kosovu, turske kompanije su kupci Distribucije KEK-a (Kosovske elektroenergetske korporacije) i koncesionari aerodroma u Prištini. Takođe je bilo puno investicija u sektorima zdravstva i obrazovanja“, rekao je Redžepi za SETimes.

Izvršni direktor Kosovskog instituta za mir u Prištini Ramadan Iljazi navodi da saradnja sa Turskom, iako vrlo važna, ne treba da pretvori Kosovo u „klijent državu“ Ankare.

„Zato (Kosovo) treba da bude oprezno u svojim odnosima sa Turskom i verujem da treba da ima dobar balans u tim odnosima“, rekao je Iljazi za SETimes, ukazujući da Kosovo prvo treba da učvrsti svoje strateške odnose sa Evropskom unijom.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.