Trendafilova: Specijalni sud će suditi pojedincima, a ne organizacijama

Izvor: RTS, 23.Nov.2017, 20:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trendafilova: Specijalni sud će suditi pojedincima, a ne organizacijama

Predsednica Specijalnog suda za Kosovo Ekaterina Trendafilova izjavila je da je na Specijalnom tužilaštvu kada će prve optužnice biti podignute, a da će Specijalizovane komore suditi pojedincima, a ne organizacijama.
Ekaterina Trendafilova, zajedno sa sekretarkom Specijalnog suda Fidelmom Donlon, boravi u prvoj poseti Prištini, nakon što je izabrana za predsednicu tog suda.

Dva sata >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je razgovarala sa novinarima i predstavnicima civilnih organizacija, kojima je predstavila strukturu i način rada Specijalnog suda.
"Specijalizovane komore su stvorene da istraže ratne zločine kako bi se osiguralo fer suđenje, onda će uslediti suđenje pojedincima, a ne organizacijama. Specijalizovana komora poštuje jednakost u pravima žrtava", rekla je Trendafilova.
Odbacila je spekulacije da je njen dolazak povezan sa podizanjem optužnica, rekavši da Tužilaštvo radi kao nezavisna institucija i da je na njemu podizanje optužnica.
"Mi i dalje čekamo. Čekamo na tužioce da obave svoju dužnost kao i u svakom sistemu, tužilačka kancelarija je pokretačka sila", navela je Trendafilova.
Precizirala je da je zakon vrlo jasan u pogledu kome će u Specijalnom sudu biti suđeno.
"U zakonu piše da je individualna odgovornost na svakom ko je počinio zločin u okviru teritorije i vremenskog perioda koji je predviđen u zakonu. Nema neke ciljne ili etničke grupe za istragu. Bilo ko, bez obzira na državljanstvo i etničku pripadnost može da odgovara", citirala je Trendafilova zakon.
Prema njenom mišljenju, izazov Specijalizovanih komora biće zaštita svedoka, a sud će sa svoje strane za svedoke koristiti pseudonime, smanjiće broj informacija koje se mogu objaviti, štitiće identitet osobe koja se pojavljuje kao svedok i imaće jak program zaštite svedoka.
Trendafilova se tokom današnje posete Prištini sastala sa kosovskim ministrom pravde Abelardom Tahirijem.
Specijalni sud je pokrenut nakon što je Dik Marti u Savetu Evrope podneo izveštaj o zločinima pripadnika tzv. Oslobodilačke vojske Kosova, tokom sukoba 1998. i 1999. godine.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Trendafilova: Čekaju se prve optužnice

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Nov.2017

Predsednica Specijalnog suda za ratne zločine OVK Ekatarina Trendafilova izjavila je danas, tokom prve posete Kosovu, da se čeka da tužilac podigne prve optužnice za ratne zločine na Kosovu i da se one neće odnositi na organizacije, već na pojedince...Ona je na sastanku sa predstavnicima civilnog...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.