Trendafilova: Prioritet izgradnja funkcionalnog pravnog okvira Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu

Izvor: Blic, 04.Maj.2017, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trendafilova: Prioritet izgradnja funkcionalnog pravnog okvira Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu

Predsednica Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu Ekaterina Trendafilova izjavila je danas u Hagu da je njen najveći prioritet izgradnja funkcionalnog pravnog okvira tog suda.

Ona je na prvoj konferenciji za medije nakon preuzimanja funkcije predsednice suda je prpedstavila svoju viziju i prioritete u formiranju Specijalizovanih veća kao i o planovima za budući rad.

- U dosadašnjim aktivnostima rukovodila sam se snažnom motivacijom da se naša ustanova pridržava >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << najviših standarda iz pravne oblasti, da uspostavimo najbolju praksu, donesemo najkvalitetnije sudske odluke i obavljamo svoju delatnost sa najvišim stepenom profesionalizma i integriteta - izjavila je Trendafilova.

Ona je izrazila zadovoljstvo napretkom koji su Specijalizovana veća postigla uz ambiciozne rokove i bez ikakvih zastoja.

- Nakon strogog procesa selekcije na osnovu kojeg su imenovane sudije na Listu međunarodnih sudija, usvojeni su ključni dokumenti neophodni za vodenje postupaka pred Specijalizovanim većima -kazala je Trandafilova.

Ona je navela da su to pravilnik o postupku i dokazima (kojim se reguliše vođenje krivičnog postupka na svim nivoima Specijalizovanih veća), Pravilnik o raspoređivanju sudija (kojim se definišu kriterijumi na osnovu kojih predsednik raspoređuje sudije sa Liste na konkretni predmet) i Kodeks sudijske etike.

Po njenim rečima, usvajanje Pravilnika o postupku i dokazima za manje od dva meseca od svog imenovanja, sudije su demonstrirale profesionalizam, a sve u cilju toga da se osiguraju efikasni i pravedni postupci pred Specijalizovanim većima.

Dodala je i da odluka Specijalnog veća Ustavnog suda da se moraju revidirati deset odredbi pravilnika ne umanjuje kvalitet rada sudija.

- Ovo je još jedan dokaz i garancija profesionalizma, nezavisnosti i objektivnosti sa kojima će se voditi postupci pred Specijalizovanim većima Kosova - kazala je ona.

Trendafilova je najavila da je već pokrenula postupak sazivanja nove plenarne sednice sudija, a očekuje da će zahvaljujući ekspeditivnom radu do kraja maja 2017. biti usvojene neophodne izmene Pravilnika.

Po njenim rečima, nakon toga, odredbe će ponovo preispitati Specijalizovano veće Ustavnog suda.

- Počastvovana sam time što mi je povereno rukovođenje zadatkom da se obezbedi efikasno, ekspeditivno i ekonomično vršenje pravosuđa od strane Specijalizovanih veća, koje će funkcionisati nezavisno od bilo kakvog mešanja, štiteći sigurnost i bezbednost svedoka, kao i osnovna prava optuženih - kazala je ona.

Trendafilova je u decembru prošle godine postavljena za predsednicu Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu, odnosno Specijalizovanih veća za Kosovo.

Nju je imenovala šefica Misije Eulex na Kosovu Aleksandra Papadopulu, na osnovu preporuke nezavisne Komisije za izbor.

Specijalizovana veća Kosova i Specijalizovano tužilaštvo su formirani na osnovu ustavnog amandmana Kosova i zakona, koje je usvojila Skupština Kosova, a sedište im je u Hagu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Trendafilova očekuje da će sud za zločine OVK uskoro biti operativan

Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Maj.2017

Predsednica specijalnog suda za zločine OVK Ekaterina Trendafilova izjavila je danas da će taj sud raditi "nezavisno, štiteći sigurnost i bezbednost svedoka, kao i osnovna prava optuženih osoba"...Na prvoj konferenciji za štampu u sedištu suda u Hagu, bugarska pravnica Trendafilova je najavila...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.