Trećina Vlade Kosova na optužnicama ili pod istragom

Izvor: N1 televizija, 13.Okt.2018, 19:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trećina Vlade Kosova na optužnicama ili pod istragom

Protiv šestoro od 22 ministra u Vladi Kosova podignute su optužnice zbog sumnje za zloupotrebu položaja, posedovanje oružja i nezakonito zapošljavanje. Međunarodni predstavnici kao i civilno društvo traže da se ministri sa optužnicama sklone sa javnih funkcija.

Izvor: N1

Uprkos tome, Vlada Kosova je prošle nedelje imenovala Endrita Salju, koji je optužen za neovlašćeno posedovanje oružja, za ministra trgovine i industrije.

Od korupcije, sukoba >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << interesa, pa do neovlašćenog posedovanja oružja. To su samo neke od optužbi protiv šest ministara u Vladi Kosova. Predsednik Kosova Hašim Tači je pre više od godinu dana pokrenuo proces usvajanja zakona, kojim bi se sprečilo obavljanje javnih funkcija od strane osoba protiv kojih je podignuta optužnica.

Ipak, zvanična politika ne pokazuje preveliku volju za usvajanjem ovog zakona. Iz kosovskog instituta za pravdu kažu da je ova vlada prekoračila sve ranije rekorde kada se radi o broju ministara koji su pod istragom ili optužnicama.

"U jednoj normalnoj državi, gde se poštuju minimalni principi demokratije i dobrog upravljanja, ne bi bilo moguće da osobe koje imaju kriminalnu prošlost ili su optužene za korupciju, budu deo institucija. Nažalost, ova vlada je srušila sve rekorde što se tiče članova protiv kojih se vodi istraga ili su optuženi za korupciju, gde više od trećine ministara ima probleme sa zakonom. Takav pristup je najlošija poruka međunarodnim partnerima i stranim investitorima", kaže Ehat Miftaraj sa Instituta pravde.

Razna su mišljenja o tome da li optuženi ministri treba da daju ostavku dok su pod istragom ili samo u trenutku kada pravosnažno budu osuđeni.

Posmatrači ocenjuju da sama činjenica da se u zatvorima Kosova ne nalazi nijedan političar za krivična dela korupcije i organizovanog kriminala dokazuje da se zakon sprovodi samo za niže slojeve, dok za onaj politički, zakon ne važi i ne sprovodi se.

"Neretko se desi da određeni ministri provode dan u sudskim salama, gde se suočavaju sa optužnicama za krivična dela korupcije, dok poslepodne potpisuju tendere i razgovaraju sa međunarodnim partnerima o ekonomskom razvoju i vladavini prava. Ovo govori o paradoksu na Kosovu, gde ministri prepodne idu na sud kao optuženi, a poslepodne donose odluke navodno za dobrobit građana", navodi Ehat Miftaraj.

Osim ministara u Vladi Kosova, probleme sa zakonom ima i jedan broj poslanika kao i gradonačelnika. Predstavnica Evropske unije na Kosovu, Natalija Apostolova, pozvala je zvaničnike, optužene za korupciju, da napuste institucije.

Ona je zatražila usvajanje zakona kojim se zabranjuje da osobe protiv kojih je podignuta optužnica obavljaju javne funkcije, kao i zakon o oduzimanju imovine licima sa sudskom presudom o nezakonitom pribavljanju imovine.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Kosovski ministri prepodne u sudnici, a popodne potpisuju tendere

Izvor: N1 televizija, 13.Okt.2018

Protiv šestoro od 22 ministra u Vladi Kosova podignute su optužnice zbog sumnje za zloupotrebu položaja, posedovanje oružja i nezakonito zapošljavanje. Međunarodni predstavnici kao i civilno društvo traže da se ministri sa optužnicama sklone sa javnih funkcija...Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.