Treba li u dijalog sa Srbijom da bude uključena i kosovska opozicija?

Izvor: VOA, 23.Jun.2021, 17:17

Treba li u dijalog sa Srbijom da bude uključena i kosovska opozicija?

Vlada Kosova treba da izradi platformu i strategiju za dijalog sa Srbijom, gde bi uključila i opozicione stranke, navodi se u analizi Kosovskog demokratskog instituta „Dijalog sa Srbijom: Izazov svake vlade“. Na predstavljanju analize, predstavnici albanskih opozicionih stranaka uputili su kritike na račun premijera Kosova Aljbina Kurtija zbog načina na koji je započeo dijalog sa Srbijom. U analizi o dijalogu navodi se da bi Vlada Kosova trebalo da razvije platformu i strategiju za dijalog sa Srbijom - kako bi kosovski zahtevi u ovom procesu i konačni ciljevi bili jasniji. Izrada takve platforme bi prema preporukama Kosovskog demokratskog instituta mogla biti dobar način za postizanje širokog političkog konsenzusa o dijalogu između Kosova i Srbije. „Ova vlada još uvek nije detaljno objasnila kako će se odnositi i pristupiti dijalogu. Kaže se da se teži priznavavanju pet zemlja EU i članstvu u Ujedinjene Nacije. Međutim kojim će se putem ići da se to postigne, ne navode se teme koje će se obrađivati u ovom procesu. Mi smo videli da je pri susretu Kurtija i Vučića, Kurti ponudio četiri predlgoa,međutim mi ne znamo koji će biti novi zahtevi Kosova u ovom procesu”, kazala je Violeta Hadžoli iz Kosovskog demokratskog instituta. Poslanici pojedinih opozicionih partijakritikovali su premijera Kosova Aljbina Kurtija zbog načina na koji vodi dijalog sa Srbijom. “Ova vlada u dijalogu sa Beogradom nema dnevni red o kojem bi se moglo razgovarati između vladajućih stranaka i opozicije. Ne želimo da dijalog doživljavamo kao politički uzrok međusobnih optužbi, ali mimo našeg političkog opredeljenja, Kurtijeva vlada nam onemogućava pristup. Postoji neka vrsta stagnacije, kao i u drugim oblastima u proteklih 100 dana rada vlade. Ako nije spreman za ekonomiju i druga pitanja, trebalo bi da bude spreman za dijalog”, naveo je poslanik Demokratske partije Kosova Abeljard Tahiri. „Ne znam koji su principi vlade i pozicija Kosova u dijalogu. Postoji određeno oklevanje da se Sjedinjene američke države pozovui uključi u taj process. Ne postoje rokovi, principi, kuda idemo, mi smo u teškoj situaciji", rekao je poslanik Demokratskog saveza Kosova Driton Seljmanaj. S druge strane Mimoza Kusari Ljlja iz Pokreta Samoopredeljenje, smatra da je važno, što za razliku od prethodnih godina, sada postoji koordinacija stavova između predsedništva i Vlade Kosova, kad je dijalog sa Srbijom u pitanju. „Ono što se suštinski promenilo u procesu dijaloga jeste činjenica da postojikoordinacija i jedinstvo u odnosu na stavove predsednika i Vlade. Neretko smo vidjalida je dijalog postao jabuka razdora između koalicija, a zatim i između predsedništva i Vlade“, rekla je Kusari Ljilja. Analizu “Dijalog sa Srbijom: Izazov svake Vlade” sačinio je Kosovski demokratski institut, uz podršku Švajcarske ambasade na Kosovu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

"Vlada ima opasan pristup dijalogu"

Izvor: B92, 24.Jun.2021, 16:18

Članica predsedništva Demokratskog saveza Kosova Besa Gadžeri kaže da vlada Aljbina Kurtija nije postigla nijedan pozitivan rezultat u prvih 100 dana rada.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.