Tražila je Nemačka; Srbija: Nadljudski smo se borili

Izvor: B92, 25.Apr.2023, 08:59

Tražila je Nemačka; Srbija: Nadljudski smo se borili

U slučaju jučerašnjeg Plenarnog zasedanja Saveta Evrope, na kom je odlučeno da se u tu organizaciju primi tzv. Kosovo, dogodio se niz presedana, pišu mediji.

Zahtev tzv. Kosova sa prijem u SE sada je prosleđen u dalju proceduru u Parlamentarnu skupštinu ove organizacije, što je odlučeno na jučerašnjoj vanrednoj sednici Komiteta ministara, izjavila je šefica Misije u SE Aleksandra Đurović.

Dubravka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Filipovski, zamenik predsednika Odbora za evropske integracije u Skupštini Srbije, kaže da se i ova sednica Komiteta održala mimo svih pravila i procedura.

"Nikada se do sada nije desilo da kada traje plenarno zasedanje da tog dana zaseda i Komitet ministara. Ali šta da kažem, sila boga ne moli", rekla je ona za Sputnjik.

Prema njenim rečima, potpuni presedan bilo bi i da tzv. Kosovo postane član Saveta Evrope s obzirom na to da nije reč o suverenoj državi. Dodaje i da je srpska delegacija učinila nadljudske napore da do ovoga ne dođe ali da je jača sila prevagnula.

A o tome kako dalje teče procedura kaže: "Komitet ministara SE glasao je na našu žalost većinom glasova da tzv. Kosovo postane član Saveta Evrope. Ta odluka ide na Biro na sledećoj sednici SE u junu, i ulazi u tu proceduru Saveta Evrope."

O tome će se, kako kaže, poslanici i delegati u Savetu Evrope tada izjašnjavati. "Proceduralno oni ne mogu da sada stignu da to urade. Mi smo se borili, ali ne vredi", kaže Filipovski.

Podsertimo, uoči jučerašnje vanredne sednice Komiteta ministara Saveta Evrope, Mađarska se suprotstavila članstvu takozvanog Kosova u tu organizaciju. Naime, šef delegacije Mađarske Nemet Žolt postavio je pitanje da li je ovo pravi trenutak da se zahtev tzv. Kosova za prijem u ovu organizaciju stavi na dnevni red.

To pitanje je postavio direktno zameniku generalnog sekretara Saveta Evrope Bjornu Bergeu, uz komentar da je u aktuelnim geopolitičkim okolnostima u Evropi potrebno jedinstvo.

Mađarski predstavnik je istakao i da bi pokretanje procedure za prijem tzv. Kosova moglo da izazove da neke države otkažu svoj dolazak na Samit SE u Rejkjaviku, 16. i 17. maja.

Odgovor zamenika generalnog sekretara Bergea je bio da "pitanje Kosova svakako neće biti deo Samita, a da njihov zahtev dugo stoji".

Za odluku o prijemu Kosova glasali su predstavnici 33 zemlje, sedam je bilo protiv (Srbija, Azerbejdžan, Gruzija, Rumunija, Kipar, Španija i Mađarska), dok je pet bilo uzdržano (Grčka, Slovačka, Moldavija, Ukrajina i BiH). Jermenija nije glasala.

Inače, vanredno okupljanje u SE sazvano je na inicijativu Kvinte, pre svih Nemačke, koja je insistirala da se aplikacija tzv. Kosova, koja je predata u maju prošle godine, konačno nađe na dnevnom redu.

Prosleđivanje zahteva Kosova za članstvo u PSSE trebalo bi da bude samo prvi korak u dugoj i komplikovanoj proceduri za prijem u ovu organizaciju i ukoliko se čitav proces ne bi ubrzavao to bi moglo da potraje i godinu-dve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.