Torbjern Jagland Kosovo ne ulazi u Savet Evrope

Izvor: Glas javnosti, 08.Okt.2012, 10:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Torbjern Jagland Kosovo ne ulazi u Savet Evrope

BEOGRAD - Generalni sekretar Saveta Evrope Torbjern Jagland izjavo je da SE radi na osnovu statusno neutralnog stava i Rezolucije 1244 i da iz Prištine nije stogao zahtev za članstvo u ovoj organizaciji.

On je rekao da je više od dve trećine zemalja članica Saveta Evrope priznalo nezavisnost Kosova, ali nijedna od njih nije pokrenula pitanje ulaska Kosova u ovu organizaciju, izjavio je generalni sekretar ove organizacije Torbjern Jagland.

Preko hiljadu ljudi iz stotinak >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << zemalja proći će tokom ove nedelje kroz sedište Saveta Evrope (SE) u Strazburu, gde u ponedeljak počinje Svetski forum za demokratiju. Ideja je da se daju odgovori na pitanja koja se odnose na preveliku birokratiju, glomazne sisteme odlučivanja, smanjeno interesovanje za izbore, podsća list.

Biće to prilika da Ban Ki-mun i Jagland, na marginama ovog događaja, razmotre i kosovsko pitanje.

Jagland je ocenio da su balkanske zemlje mnogo napredovale i da su išle brzim koracima.

"Ako pogledate iz istorijske perspektive, demokratizacija na Balkanu je tekla brže nego u staroj Evropi. Naravno, ostaje, zbog prošlosti, još dosta problema i izazova, ali je impresivno to kako se stvari odvijaju", istakao je on.

On je potvrdio da će sa generalnim sekretarom UN Razgovarati i o Kosovu.

"Razgovarao sam sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivanom Mrkićem prošle nedelje u Njujorku. Rekao mi je da nove vlasti žele da nastave s dijalogom i to je jedini način da se reši problem. Nema drugog puta. Zahteva vreme, ali važno je da se ritam dijaloga održi", rekao je Jagland.

Uz konststaciju da u Strazburu postoje nezvanični nagoveštaji da se priprema članstvo Kosova u ovoj organizaciji.

"Moj utisak je da vlasti u Prištini imaju pristup korak po korak, odnosno da ne žele da prave nagle poteze, jer, takođe, shvataju da je neophodan dijalog po tom pitanju. Ali ta tema je ovde u potpunosti u rukama zemalja članica. Dakle, dok ne bude drugačije odluke na Komitetu ministara, nastavićemo da radimo na osnovu statusno neutralnog stava i Rezolucije 1244., rekao je Jagland.

On je rekao da iz Prištine nije stigao zahtev za članstvo u SE, a ako stigne, kako je rekao, tada će o tome razgovarati Komitet ministara.

To je u nadležnosti država članica. Treba imati u vidu i to da jedna zemlja u principu prvo mora da bude član UN, pa tek onda da uđe u SE. Ne kažem da je to obavezno, ali je to uobičajena procedura, rekao je Jagland za Novosti.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.