Todosijević: Kosovska Mitrovica je naš grad i odavde nema nazad

Izvor: RTS, 01.Dec.2018, 12:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Todosijević: Kosovska Mitrovica je naš grad i odavde nema nazad

Inicijativom da se ujedine severna i južna Mitrovica u jednu opštinu Albanci bi želeli da proteraju Srbe sa severa Kosova i Metohije, kaže ministar administracije lokalne samouprave u ostavci Ivan Todosijević. "Mi nemamo oružje, nemamo duge cevi, ali imamo pravo da se izborimo da živimo ovde", poručio je Todosijević.
Odbornici Skupštine opštine Južna Mitrovica podržali su inicijativu predsednika >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << te opštine Agima Bahtirija da se zatraži izmena Zakona o administrativnim granicama i da se južna i severna Mitrovica spoje u jedan grad.

Ministar administracije lokalne samouprave u ostavci Ivan Todosijević rekao je za RTS da je ovo još jedna provokacija i pokušaj da se dovrši etničko čišćenje.
Prema njegovim rečima, situacija je izuzetno opasna i alarmantna, a građani su uplašeni i uznemireni.
"Želim da pošaljem poruku da mi nemamo oružje, da mi nemamo duge cevi, ali zato imamo pravo da se izborimo da živimo ovde. Ovo je naš grad i odavde nema nazad", rekao je Todosijević.
Todosijević napominje da inicijativa da se ujedine severna i južna Mitrovica ili, kako je Albanci nazivaju deklaracija, nema nikavu zakonsku osnovu i osuđena je na propast. 
"Niti gradonačelnik, niti skupština bilo koje opštine imaju pravo da menjaju zakone, pa makar bili oni i njihovi", ističe Todosijević.
Prema njegovim rečima, u Zakonu o lakalnoj samoupravi tačno piše koje su procedure prilikom izmena administartivnih granica opštine.
Na pitanje ukoliko bi se to kojim slučajem desilo, Todosijević odgovara da bi onda Severna Mitrovica izgledala kao južna, odnosno grad bez Srba.
"Ja se iskreno nadam i ubeđen sam da do toga neće doći", rekao je Todosijević.
Kaže da Srbi nastavljaju mirne proteste zbog uvođenja drakonskih taksi i da će to biti odgovor na organizovane akcije Prištine u cilju proterivanja srpskog naroda.
Još jednom je ponovio da je situacija izuzetno alarmantna i da strahuje da, ako se ovako nastavi, Srbi neće preživeti.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Todosijević:Kosovska Mitrovica je naš grad, nema nazad

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Dec.2018

Inicijativom da se ujedine severna i južna Mitrovica u jednu opštinu, Albanci bi želeli da proteraju Srbe sa severa Kosova i Metohije, izjavio je danas kosovski ministar administracije lokalne samouprave u ostavci Ivan Todosijević..."Mi nemamo oružje, nemamo duge cevi, ali imamo pravo da se izborimo...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.