To što smi prošli u pregovorima sa Prištinom, nikome ne bih poželeo

Izvor: Vesti-online.com, 29.Jun.2015, 20:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"To što smi prošli u pregovorima sa Prištinom, nikome ne bih poželeo"

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je da se nova runda Briselskog dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine odvija u vrlo teškoj atmosferi i da ima utisaka da prištinska delegacija ne želi dogovor.

- Oni su doši ovde da se ne dogovore - rekao je Đurić novinarima u pauzi današnje runde dijaloga koji se odvija u kabinetu šefice evropske diplomatije Federike Mogerini. On je kazao da je tokom prvog dela dijaloga, koji je trajao osam >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << sati, atmosfera bila "nepodnošljiva".

- To što smo mi, kao članovi beogradske delegacije prošli nikom ne bih poželeo - kazao je Đurić i dodao da je najveći pritisak podneo šef delegacije premijer Aleksandar Vučić.

On u skladu sa prethodnim dogovorom nije želeo da komentariše izjavu šefa prištinske delegacije, premijera Ise Mustafe da je došlo do ozbiljnog napetka u vezi sa Zajednicom srpskih opština (ZSO).

- Ne delim ocene, ali nekog napretka jeste bilo - kazao je Đurić dodajući da i dalje postoje ozbiljna otvorena pitanja.

Đurić je  rekao da će, ukoliko se postigne dogovor o Zajednici srpskih opština (ZSO), Srbi na Kosovu imati više nego što imaju danas.

Đurić je rekao da se samo o ZSO ozbiljno razgovaralo, a da je Priština umesto telekomunikacijama i energetici pokušavala da razgovara o statusu, na šta naša delegacija nije pristala.

On je poručio da je za dogovor potrebna spremnost za razgovore i kompromisi, na šta delegacija Prištine ni u tragu nije bila spremna.

- Naša delegacija će istrajati do kraja - rekao je Đurić, dodajući da je bilo pritisaka i "izdvajanja u posebne sobe", kao i da se ne radi samo o pritiscima EU već i o razmeni argumenata koja je vrlo cesto bila na ivici provokacije i u neprimernom tonu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

"Prištinska delegacija došla da se ne dogovori"

Izvor: B92, 29.Jun.2015

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je da se nova runda Briselskog dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine odvija u vrlo teškoj atmosferi...On je dodao da ima utisak da prištinska delegacija ne želi dogovor..."Oni su došli ovde da se ne dogovore", rekao je Đurić novinarima...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.