Tirana osudila najavu blokade granice sa Srbijom

Izvor: Blic, 12.Jan.2012, 18:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tirana osudila najavu blokade granice sa Srbijom

Ministarstvo spoljnih poslova Albanije osudilo je danas pozive upućene Albancima sa Kosova i iz Albanije da blokiraju granicu sa Srbijom, jer takve akcije ne doprinose prosperitetu i novim priznanjima kosovske nezavisnosti.

"Akcije, koje imitraju politiku srpskih ekstremista na Kosovu, nemaju ništa zajedničko sa žtvama i konstruktivinim naporima svih Albanaca na izgradnji demokratske države Kosovo, multietničkog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << društva, zemlje koja gradi i razvija dobre odnose sa susedima, u cilju stabilnosti i mira na Kosovu i u regionu", navodi se u saopštenju albanskog Ministarstva spoljnih poslova.

Ministarstvo izražava uverenje da energiju tih političkih snaga treba fokusirati u proces unutrašnjih reformi, konsolidaciju demokratske države Kosovo, integraciju svih zajednica i stvaranje otvorenih odnosa zasnovanih na obostranom poštovanju suverenih i nezavisnih država.

Korišćnje nacionalističke i lažnopatriotske retorike ne koristi glavnim ciljevima Albanaca ka integraciji svake zemlje u kojoj oni žive u EU, i ne pomaže da Kosovo priznaju i one zemlje koje to do sada nisu učinile, navodi MSP Albanije.

Pripadnici pokreta Samoopredelenje najavili su da će u subotu blokirati prelaze Merdare i Bela zemlja zbog neprimenjivanja zaključaka Skupštine Kosova o reciprocitetu u političkim ekonomskim i trgovinskim odnosima sa Srbijom i u cilju sprečavanja uvoza robe iz Srbije na Kosovo a kako bi se zaštitilo "kosovsko tržište i sama država Kosovo".

Pored Vlade Kosova, protiv blokade granica zalažu se i politiički subjekti u opoziciji, dok je lider pokreta Albin Kurti juče u Tirani zatražio podršku za akciju blokiranja prelaza.

Povezane vesti: Kurti u Tirani pozvao "sve Albance" da blokiraju prelaze Ivanović: Nepotrebni i referendum i sukob sa Beogradom Uskoro počinje priznanje kosovskih diploma Ivanović: Gužve na prelazima zbog praznika "Samopredeljenje": U blokadi prelaza i aktivisti iz Albanije

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tirana osudila najavu blokade granice sa Srbijom

Izvor: Vesti-online.com, 12.Jan.2012

Ministarstvo spoljnih poslova Albanije osudilo je danas pozive upućene Albancima sa Kosova i iz Albanije da blokiraju granicu sa Srbijom, jer takve akcije ne doprinose prosperitetu i novim priznanjima kosovske nezavisnosti..."Te akcije nemaju ništa zajedničko sa žtvama i konstruktivinim naporima...

Nastavak na Vesti-online.com...

Tirana osudila najavu blokade granice sa Srbijom

Izvor: SEEbiz.eu, 13.Jan.2012, 11:22

TIRANA - Pored Vlade Kosova, protiv blokade granica zalažu se i politiički subjekti u opoziciji, dok je lider pokreta Albin Kurti juče u Tirani zatražio podršku za akciju blokiranja prelaza.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.