Tirana osudila najavu blokade granice sa Srbijom

Izvor: Vesti-online.com, 12.Jan.2012, 19:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tirana osudila najavu blokade granice sa Srbijom

Ministarstvo spoljnih poslova Albanije osudilo je danas pozive upućene Albancima sa Kosova i iz Albanije da blokiraju granicu sa Srbijom, jer takve akcije ne doprinose prosperitetu i novim priznanjima kosovske nezavisnosti.

"Te akcije nemaju ništa zajedničko sa žtvama i konstruktivinim naporima svih Albanaca na izgradnji demokratske (samoproklamovane) države Kosovo, multietničkog društva, zemlje koja gradi i razvija dobre odnose sa susedima, u cilju stabilnosti i mira >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << na Kosovu i u regionu", navodi se u saopštenju

albanskog Ministarstva spoljnih poslova.

Ministarstvo izražava uverenje da energiju tih političkih snaga treba fokusirati u proces unutrašnjih reformi, konsolidaciju demokratske države Kosovo, integraciju svih zajednica i stvaranje otvorenih odnosa zasnovanih na obostranom poštovanju

suverenih i nezavisnih država.

Korišćnje nacionalističke i lažnopatriotske retorike ne koristi glavnim ciljevima Albanaca ka integraciji svake zemlje u kojoj oni žive u EU, i ne pomaže da Kosovo priznaju i one zemlje koje to do sada nisu učinile, navodi MSP Albanije.

Pripadnici pokreta Samoopredelenje najavili su da će u subotu blokirati prelaze Merdare i Bela zemlja zbog neprimenjivanja zaključaka Skupštine Kosova o reciprocitetu u političkim ekonomskim i trgovinskim odnosima sa Srbijom i u cilju sprečavanja uvoza robe iz Srbije na Kosovo a kako bi se zaštitilo "kosovsko tržište i sama država Kosovo".

Pored Vlade Kosova, protiv blokade granica zalažu se i politički subjekti u opoziciji, dok je lider pokreta Albin Kurti u Tirani zatražio podršku za akciju blokiranja prelaza. Poslanica Evropskog parlamenta Doris Pak osudila je danas akciju

blokade gradnica i ocenila da takve aktivnosti nikako ne mogu da doprinesu rešenju problema na Kosovu i da ih treba sprečiti.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.