Teodosije: Crkve i manastiri na KiM su nasleđe SPC

Izvor: NoviMagazin.rs, 08.Nov.2015, 15:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Teodosije: Crkve i manastiri na KiM su nasleđe SPC

Episkop raško-prizrenski Teodosije izjavio je danas u Kosovskoj Mitrovici da su crkve i manastiri na Kosovu i Metohiji nasleđe Srpske pravoslavne crkve i da ne mogu opstati ukoliko na tim prostorima nema srpskog naroda.

Crkve i manastiri su duhovno i kulturno nasleđe srpskog naroda i SPC, rekao je Teodosije novinarima dan uoči Generalne konferencije Uneska na kojoj bi trebalo da se glasa o zahtevu Albanije da Kosovo >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << postane član te organizacije.

On je napomenuo da ti manastiri samo teritorijalno pripadaju Kosovu i Metohiji i da na prvom mestu pripadaju srpskom narodu, a da s obzirom da su nominanovani kao svetska kultrurna baština pod Unesko zaštitom, pripadaju svima.

Teodosije je rekao da je prioritet SPC, eparhije Raško-prizrenske i vernog naroda koji živi na KiM opstanak na tim prostorima i očuvanje svetinja koje su podigli naši preci i uspeli da ih kroz svu burnu istoriju i teška vremana sačuvaju do danas.

"Bez naše crkve, sveštenstva, monaštva, a naročito bez vernog naroda, naše svetinje, koje nisu muzeji spomenici već su živa bogoslužbena mesta tamo gde se slavi Bog i gde se propoveda ljubav, te svetinje bez našeg prisustva ne mogu opstati", rekao je on.

Teodosije je naglasio da svetinje na KiM imaju svoj identitet - Pećka patrijaršija, Visoki Dečani Gračanica, Bogorodica Ljeviška pa i drugi manastiri i crkve, koji su kulturno i duhovno nasleđe srpskog naroda i SPC.

Teodosije je ocenio da nema ništa vrednije i lepše što je sačuvano iz srednjeg veka od Pećke patrijaršije, Visokih Dečana, Gračanice i manastira Bogoridice Ljeviške kod Prizrena.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Teodosije: Najvažnije da Srbi žive na Kosovu

Izvor: Akter, 08.Nov.2015

Episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije poručio je danas u Kosovskoj Mitrovici da je najvažnije da Srbi nastave da žive na Kosovu i da sačuvaju svetinje koje tamo postoje.."To najbolje možemo da učinimo našim živim prisustvom. Bez naše crkve, sveštenstva i monaštva, a naročito...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.