Tanasije Marinković: Priznanje matične države ima poseban značaj za otcepljenu oblast

Izvor: Beta, 07.Mar.2023, 12:23

Tanasije Marinković: Priznanje matične države ima poseban značaj za otcepljenu oblast

Profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu Tanasije Marinković izjavio je danas da evropskim predlogom za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova, više nego i jednim drugim sporazumom Srbija prećutno priznaje nezavisnost Kosova.Marinković je, govoreći o najvažnijim ustavnopravnim aspektima tog dokumenta, agenciji Beta kazao da priznanje matične države ima poseban značaj za otcepljenu oblast u borbi koja ona vodi za svoju dalju međunarodnu legitimizaciju."Tim činom secesiji se daje oreol konsenzualnosti - dogovornosti, rekao je Marinković i dodao da se s obzirom na tu okolnost, postavlja pitanje šta Kosovo daje zauzvrat Srbiji, odnosno šta Evropska unija i SAD koji su podržali evropski predlog, daju Srbiji".On je dodao da Kosovo nije pokazalo spremnost da sprovede u delo ni "ono malo" na šta se obavezalo Prvim briselskim sporazumom i potonjim, Drugim briselskim sporazumom od 25. avgusta 2015. godine, formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO).Po njegovim rečima, ZSO je prosti savez srpskih opština, vid saradnje među njima koju kao mogućnost poznaje i Ustav Srbije (član 181), a kada se pogledaju njene nadležnosti i organizaciona struktura ne samo da nije kakva teritorijalna autonomija za srpsko stanovništvo na Kosovu, već nije ni drugi stepen lokalne samouprave.Komentarišući evropski predlog, Marinković je objasnio da se njime potvrđuje važenje i obaveznost ranijih ...

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Marinković: Priznanje matične države ima poseban značaj za otcepljenu oblast

Izvor: NoviMagazin.rs, 07.Mar.2023

Profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu Tanasije Marinković izjavio je danas da evropskim predlogom za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova, više nego i jednim drugim sporazumom Srbija prećutno priznaje nezavisnost Kosova.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.