Tahiri:Tim za dijalog nema letimitet da predstavlja Kosovo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Dec.2018, 12:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tahiri:Tim za dijalog nema letimitet da predstavlja Kosovo

Bivša kosovska ministarka za tehnički dijalog sa Beogradom, Edita Tahiri, nezadovoljna je izabranom novom delegacijom za nastavak tog procesa i smatra da je ona nepotpuna bez predstavnika opozicionog DSK i Pokreta Samoopredeljenja.

U intervjuu za Epoka e re, ona je rekla da tim, koji je verifikovan u parlamentu, nema dovoljan legitimitet da zastupa Kosovo u nastavku dijaloga.

Legitimitet bi, kaže, postojao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << samo uz učešće u timu i predstavnika dve najuticajnije opozicione stranke Demokratskog saveza Kosova i Pokreta Samoopredeljenje.

Ona je, kako se navodi, pozdravila usvajanje rezolucije o dijalogu, ali se ne slaže sa izborom predsedavajućih tima, Špendom Ahmetije i Fatmirom Ljimajem.

Kurti:Predlog neprincipijelan, pisan jezikom posrednika

Lider opozicionog Pokreta Samoopredeljenje, Aljbin Kurti, odbacio je vladin nacrt sporazuma o konačnom sporazumu Beograda i Prištine kao neprincipijelan.

"Od vlade smo dobili materijal na 30 strana. Premijer nam ga je poslao na engleskom što jasno pokazuje da nije namenjen nama već državama Kvinte. Ovaj materijal jasno govori o principima, ali je pristup neprincipijelan", rekao je Kurti, prenosi Zeri.

Ocenio je da dokumentu nedostaje recipročni pristup te da je pisan jezikom posrednika.

"Kad bih čitao dokument ne znajući ko ga je poslao, pomislio bih da ga je pisala država koja ne priznaje kosovsku državnost a ne naša sopstvena vlada", naglasio je Kurti.

On je zamerio i što se u ovom dokumentu samo traži stolica za Kosovo u Ujedinjenim nacijama, ali ne i, kako je rekao, da Beograd prizna kosovsku nezavisnost.

Dodao je da je reč "priznanje" pomenuta, ali ne u kontekstu priznanja kosovske nezavisnosti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.