Tači i Kosor: Prirodno prijateljstvo

Izvor: RTS, 24.Avg.2011, 20:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači i Kosor: Prirodno prijateljstvo

Hrvatska je najveći prijatelj Kosova na Balkanu i potpuno podržava suverenitet i teritorijalni integritet Kosova, poručila hrvatska premijerka Jadranka Kosor u Prištini. Tači rekao da je prijateljstvo Prištine i Zagreba prirodno.

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor izjavila je u Prištini da je Zagreb najveći prijatelj Kosova na Balkanu i poručila da njena zemlja podržava suverenitet i teritorijalni integritet Kosova. "To prijateljstvo među našim narodima pre svega je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << potvrđeno u borbi protiv tiranina Miloševića, protiv velikosrpskih aspiracija", rekla je Kosorova.

Kosovski premijer Hašim Tači uzvratio je da je prijateljstvo Zagreba i Prištine prirodno. "Naše prijateljstvo je prirodno ne samo zbog naše zajedničke prošlosti u borbi za slobodu, već i zbog naše zajedničke evroatlantske vizije", izjavio je Tači.

Kosorova je poručila da vlada u Zagrebu u potpunosti podržava stav nemačke kancelarke Angele Merkel da Srbija treba da ugasi svoje paralelne strukture na Kosovu i da ne može da dobije status kandidata za članstvo u EU bez rešavanja nekih problema u vezi sa Kosovom.

"Teritorijalna celovitost Kosova i ostvarivanje ravnopravnosti za svakog pojedinca, građana ili zajednicu su pitanja koja Hrvatska stalno podržava", rekla je Kosorova.

Priština u Hrvatskoj može pronaći najboljeg prijatelja u jugoistočnoj Evropi, "na to možete računati i u budućnosti", rekla je Kosorova obraćajući se Tačiju.

Jadranka Kosor je dodala da će spoljna politika Hrvatske od sada biti usaglašena sa spoljnom politikom EU.

Tači je rekao je da će se Kosovo angažovati na boljoj saradnji sa Hrvatskom. "Kosovo će na unutrašnjem planu ostvariti vlast na celoj svojoj teritoriji, uključujući i sever", rekao je Tači i dodao da "paralelne strukture očekuje suočavanje sa zakonom i pravdom".

Jača ekonomska saradnja

Posle sastanka dve delegacije, Kosorova i Tači učestvovali su na ekonomskom forumu Kosovo – Hrvatska na kojem je bilo oko 75 predstavnika 50 preduzeća iz Hrvatske i oko stotinu preduzeća sa Kosova i na kojem se razgovaralo o mogućnosti ekonomske saradnje.

Premijerka Kosor susrela se i sa zamenikom kosovskog premijera Slobodanom Petrovićem.

Potom je otišla u posetu Kforu, gde je u toku susret sa komandantom Kfora, nemačkim generalom Erhardom Bilerom i pripadnicima Vojske Hrvatske koji su deo međunarodnih mirovnih snaga na Kosovu.

Posle svečanog ručka sa premijerom Tačijem i hrvatskim preduzetnicima koji su na Kosovu, premijerka Kosor će se susresti sa predsednikom kosovske skupštine Jakupom Krasnićijem, da bi posle toga obišla selo Janjevo nekada naseljeno većinskim hrvatskim stanovništvom.

Posetom Janjevu premijerka Kosor završava posetu Kosovu i specijalnim avionom Vlade Hrvatske oko 18.30 vraća se u Zagreb.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.