TUKU, KAMENUJU I PUCAJU NA NAŠ NAROD SVAKI DAN: Hoće potpuno da nas istrebe, Albanci sve agresivniji - nešto se KUVA?!

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Jan.2023, 11:08

TUKU, KAMENUJU I PUCAJU NA NAŠ NAROD SVAKI DAN: Hoće potpuno da nas istrebe, Albanci sve agresivniji - nešto se KUVA?!

Serija napada na Srbe na Kosovu i Metohiji nastavljena je i protekle sedmice, a u četvrtak uveče u multietničkom naselju Suvi Do kamenovano je vozilo kojim je upravljao Saša Blažić.

Kako je saopštila Kancelarija za Kosovo i Metohiju, Blažić srećom nije povređen, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta.

Kako je ispričao za medije Blažić, on je uspeo da pobegne i dođe do svoje zgrade u Suvom Dolu, ali je barem desetak kamenica pogodilo >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << automobil.

- Blažić je vozio automobil sa registarskim oznakama Kragujevca, što nedvosmisleno ukazuje da je napadnut jer je Srbin - navela je Kancelarije za KiM i dodala da je primećen povećan broj incidenata u kojima su žrtve Srbi koji žive u multietničkim sredinama, posebno u Suvom Dolu.

U saopštenju se ističe i da to jasno ukazuje da kosovski policajci s juga, koji su bespravno raspoređeni u multietničkim sredinama na severu KiM, nisu tu da bi branili Albance, već da bi omogućili nesmetane napade na pripadnike našeg naroda.

I dok Blažić ističe da kao bivši pripadnik kosovske policije nikada ni sa kim nije imao problema, iz Kancelarije za KiM opominju da je pre samo nekoliko dana u Suvom Dolu pretučen dečak (15), kojeg je nekoliko Albanaca oborilo i šutiralo na ulici, dok je u četvrtak nepoznati Albanac ispalio više hitaca u vazduh.

- To pokazuje da prisustvo pripadnika kosovske policije stimulativno i ohrabrujuće deluje na albanske ekstremiste - zaključuje se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Meštani u multietničkom naselju Suvi Do u severnoj Mitrovici ističu da se osećaju uplašeno i uznemireno jer su danima izloženi pritiscima i pretnjama od strane Albanaca.

Dodaju da su incidenti učestali, a vinovnici ostaju uglavnom nekažnjeni, što je još jedan razlog da svakodnevno strahuju za svoju i bezbednost svih članova porodica.

Dečanska vinica i manastir Zočište dobili su, zahvaljujući podsticajnim sredstvima i projektima, značajnu pomoć za osnaživanje svojih ekonomija, saopštila je Kancelarija za KiM.

Dečanskoj vinici u Velikoj Hoči uručena je pčelarska oprema, kao i košnice i rojevi, uz prekopotrebni viljuškar. Manastir Zočište dobio je voćarski traktor sa prikolicom.

- Svako ulaganje u Kosovo i Metohiju je ulaganje u naš ostanak i opstanak na ovim prostorima - istakao je zamenik direktora Kancelarije za KiM Veselin Kočanović.

U parku kod Duhovnog centra Sveti vladika Nikolaj Velimirović u Kraljevu održan je skup podrške Slađanu Trajkoviću, uhapšenom na Kosovu i Metohiji u decembru prošle godine, a kome je nedavno Osnovni sud u Prištini, nakon isteka jednomesečnog, produžio pritvor za još dva meseca.

Trajković, bivši pripadnik takozvane kosovske policije, uhapšen je 15. decembra u Bošnjačkoj mahali u severnom delu Kosovske Mitrovice pod sumnjom da je navodno počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva tokom 1999. godine.

- Moj suprug je nevin, kao i mnoge druge njegove kolege. Slađan je radnik MUP duže od dve decenije, a 2013. je integrisan u kosovsku policiju. I tada su obavljene sve provere, radio je u njihovim institucijama devet godina, a kada je odlučio da skine uniformu, uhapšen je posle mesec dana. Učinjena mu je velika nepravda, osumnjičen je na osnovu izjava lažnih svedoka - kaže njegova supruga.

Prema njenim rečima, Slađanu je u pritvoru ozbiljno narušeno zdravlje jer je, iako dijabetičar, mesec dana bio bez terapije.

- Nisu nam dozvolili da mu dostavimo tablete sa srpskom markicom, a kada smo u Prištini kupili sa kosovskom, uzete su na portirnici, ali mu ih nisu dali - dodaje Suzana Trajković.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.