TOK DIJALOGA ODREĐUJE FORMIRANJE ZSO Beograd optužio Kurtija da blokira primenu dosadašnjih sporazuma

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Sep.2023, 13:48

"TOK DIJALOGA ODREĐUJE FORMIRANJE ZSO" Beograd optužio Kurtija da blokira primenu dosadašnjih sporazuma

Petković je istakao da je Srbija u međunarodnoj zajednici prepoznata kao kredibilan partner u izgradnji mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Nastavak procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine zavisi isključivo od premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, koji mesecima, kako svojim političkim delovanjem, tako i nasiljem i terorom na terenu blokira primenu dosadašnjih sporazuma, saopštio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Petar Petković.

Kurti se, kako je naveo Petković, upinje da radi sve suprotno od normalizacije pa svakodnevno poseže za eskalacijom političko-bezbednosne situacije na terenu.

- Tok i rezultate dijaloga Beograda i Prištine određuje pre svega formiranje Zajednice srpskih opština na način dogovoren u Briselu, a na koju Srbi sa Kosova i Metohije čekaju više od 10 godina, ali se Kurti pravi nevešt pa na sve načine pokušava da izbegne čak i pominjanje te obaveze. Zato će ga Beograd uvek na to podsećati i insistirati na formiranju ZSO, jer će samo tako Srbi moći da ostvare svoja kolektivna prava na ovim prostorima - poručio je Petković.

Petković je istakao da je Srbija u međunarodnoj zajednici prepoznata kao kredibilan partner u izgradnji mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, što je, između ostalog, dokazala mudrim i uzdržanim odgovorima na Kurtijevu ratnohuškačku politiku i pokušaje potčinjavanja srpskih opština na severu Kosova i Metohije.

- Kurtijeve želje o nekakvim sankcijama protiv Srbije završiće se u skladu sa poslovicom: "Ko drugome jamu kopa, sam u nju pada." Svim međunarodnim sagovornicima, uključujući i one koji su u prošlosti bili najsnažniji politički sponzori Prištine, jasno je sa koje strane preti opasnost i ko svakodnevno proizvodi nove eskalacije koje nas udaljavaju i od normalizacije i od mira - rekao je Petković.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.