TO MORA DA SE URADI SADA! Nemački kancelar zahteva HITNO rešavanje situacije na Kosovu!

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Jun.2023, 01:15

"TO MORA DA SE URADI SADA!" Nemački kancelar zahteva HITNO rešavanje situacije na Kosovu!

Otkriva koji su to koraci koji moraju da se naprave

Nemački kancelar Olaf Šolc zatražio je deeskalaciju situacije na severu Kosova i što pre održavanje izbora u četiri srpske opštine. Nakon sastanka sa premijerom Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim, a na pitanje da li su sankcije pravi način da se strane primoraju na deeskalaciju situacije, Šolc je podsetio da postoji sporazum koji su obe strane prihvatile, a koji odražava ugovor koji će regulisati osnove odnosa >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i koji sada mora da se primeni.

- To uključuje čitav niz sporazuma i oni sada moraju da se implementiraju. Sa naše tačke gledišta, važno je da svi doprinesu deeskalaciji, da u srpskim opštinama na Kosovu izbori budu što pre održani, da na njima bude veliko učešće i da izabrani gradonačelnici ne budu samo formalno izabrani, već da budu aktivni i legitimni opštinski funkcioneri, da se deo sporazuma o Zajednici srpskih opština sprovede - naglasio je nemački kancelar.

Šolc je podvukao da to mora da se uradi - sada. Rekao je da se svi u EU trude da dođe do deeskalacije situacije, a da se posebno angažuju Francuska, Nemačka, Italija i SAD.

Izrazio je nadu da će zajedno uspeti i da dve strane na terenu daju svoj doprinos "dobrosusedstvu Kosova i Srbije".
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.