TENZIJE VISOKE, GRAĐANI ZABRINUTI: Kako je protekla noć na severu Kosova

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Dec.2022, 08:58

TENZIJE VISOKE, GRAĐANI ZABRINUTI: Kako je protekla noć na severu Kosova

Srbi koji protestuju zbog hapšenja bivšeg policajca Dejana Pantića i dalje su na barikadama

Sever Kosmeta blokiran je i od strane policije tzv. Kosova, a preko prelaza Brnjak i Jarinje ne može se ni peške.

Noć na severu KiM protekla je mirno, ali da je sever pokrajine i dalje blokiran, što od strane policije, što od strane građana. Iako je na barikadama mirno, tenzije su visoke, a građani zabrinuti, piše RTS.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<
Podsetimo, pripadnici ROSU upali su juče pod punim naoružanjem i s blindiranim vozilima, u objekat velike brane na jezeru Gazivode. Oni su radnika kojeg su zatekli isterali sa objekta i poskidali i isekli srpske zastave koje se tamo nalaze.

Barricades have been placed on the roads leading to the border crossing points of Bërnjak and Jarinje in the North of Kosovo.

Roads were blocked by groups of citizens after alarms were heard in the four northern municipalities. pic.twitter.com/eIeITAVjn3

— Prishtina Insight (@PrishtInsight) December 11, 2022

Nešto posle 21 čas čule su se rafalna paljba i detonacija u Rudaru kod Zvečana. Ne zna se ko je pucao, piše RTS.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić saopštio je da je formiran Krizni štab koji će redovno izveštavati o situaciji na terenu. Osnovne i srednje škole na severu Kosmeta od danas neće raditi.

Građani koji su se okupili na barikadama kod Rudara i dalje su prisutni, uprkos kiši koja pada

Oni su se okupili zbog hapšenja bivšeg policajca Dejana Pantića na prelazu Jarinje i kako bi sprečili njegovo prebacivanje u Prištinu

Helikopter Kfora nadleće Zubin Potok i Leposavić👇 pic.twitter.com/qNVrV8OYW6

— Cvele 🇷🇸 (@cvele_dejan) December 11, 2022

Zbog dešavanja na Kosovu i Metohiji održana je sednica Saveta za nacionalnu bezbednost.

Nakon sednice Saveta predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je Srbe na severu Kosova i Metohije da budu staloženi i mirni i da ne nasedaju na provokacije, kao i da poštuju KFOR i EULEX.

Predsednik kaže da su barikade izraz protesta zbog hapšenja ljudi i naglašava da ćemo učiniti sve da se sačuvaju mir i stabilnost.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.