TAČI I SAD OSUJETILI PAKLENI KURTIJEV PLAN: Amerika ponovo preuzima inicijativu i istiskuje Evropu sa tzv. Kosova

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Maj.2020, 09:15

TAČI I SAD OSUJETILI PAKLENI KURTIJEV PLAN: Amerika ponovo preuzima inicijativu i istiskuje Evropu sa tzv. Kosova

Reagujući na odluku suda, specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog između Beograda i Prištine, Ričard Grenel, rekao je da bi svi trebalo da poštuju odluku ustavnog suda o dekretu Tačija o imenovanju Hotija za mandatara nove vlade.

Odlukom tzv. Ustavnog suda u Prištini da je moguće formiranje nove vlade bez raspisivanja izbora, Avdulahu Hotiju iz DSK otvoren je put da preuzme kormilo iz ruku Aljbina Kurtija, što je ujedno još jedna manifestacija prevage američkog >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << uticaja nad evropskim uticajem na političku pozornicu u južnoj pokrajini.

Nemačka i Francuska, podsetimo, protivile su se da uopšte dođe do glasanja o opozivu tzv. Kurtijeve vlade, dok je Vašington uz tu inicijativu bio od početka. Epilog dvomesečne političke krize u Prištini očekuje se u narednim danima, izborom tzv. Hotijevog kabineta, kome će glasove dati Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, Socijaldemokratska inicijativa Fatmira Ljimaja, Srpska lista i druge manjinske zajednice.

Istovremeno, Kurtijeve pristalice najavljuju demonstracije zbog njegove smene, a sam lider pokreta "Samoopredeljenje" odluku suda je okarakterisao kao nepoštenu i neprihvatljivu.

- Umesto da tumači ustav, izgleda da je ovaj sud imao takav pristup: pošto je predsednik u pravu, hajde da pokušamo da ga opravdamo - napisao je na svojoj fejsbuk-stranici Kurti, koji je i tražio od suda da proglasi neustavnim Tačijev dekret kojim se mandat daje Hotiju.

Reagujući na odluku suda, specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog između Beograda i Prištine, Ričard Grenel, rekao je da bi svi trebalo da poštuju odluku ustavnog suda o dekretu Tačija o imenovanju Hotija za mandatara nove vlade:

- Da bi se osigurali mir i stabilnost i podržao integritet kosovskog pravosudnog sistema, svi moraju poštovati odluku suda. Jedva čekam da nastavim svoj posao sa narodom (tzv.) Kosova i njihovom vladom.

Spoljnopolitički analitičar Nemanja Starović kaže da je odluka tzv. Ustavnog suda u Prištini očekivana, jer je to bio jedini način da se prevaziđe institucionalna kriza izazvana ponašanjem Kurtija i apsurdnim rešenjima u najvišem pravnom aktu tzv. Kosova:

- To je takođe u skladu sa pozicijom Vašingtona, koji je ispravno fokusirao lidera Pokreta "Samoopredeljenje" kao nekoga ko predstavlja glavnu prepreku nastavku dijaloga Beograda i Prištine, a specijalni izaslanik američkog predsednika Ričard Grenel je otvoreno iskazao zadovoljstvo ovakvim ishodom.

- Konačni odlazak Kurtija i skoro imenovanje nove vlade u Prištini nesumnjivo dokazuju premoć američkog uticaja na KiM u odnosu na neke druge međunarodne aktere, ali u isto vreme u ruke Vašingtona stavljaju dodatnu odgovornost da stvari istera do kraja i konačno privoli kosmetske Albance da se vrate dijalogu i odustanu od maksimalističkih zahteva, čime bi se otvorio put ka održivom, kompromisnom rešenju za odnose Beograda i Prištine, ali i Srba i Albanaca na širem planu - smatra Starović.

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova, Veljko Odalović, ocenio je u petak da je važno da je odlukom tzv. kosovskog Ustavnog suda prekinuta agonija i dodao da se nada da će vlada i pregovarački tim Prištine biti brzo formirani, kako bi bio nastavljen dijalog sa Beogradom i pronađeno održivo rešenje:

- Nama treba kredibilan partner u Prištini, koji će imati mandat i podršku da razgovara, da se o teškim temama donesu određene odluke, koje mogu biti implementirane. Džabe nama sve ono što je bilo dogovoreno, a nije realizovano.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.